Βιογραφικό - Επικοινωνία - Multimedia

Άμυνα man to man

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ώρα για Μπάσκετ

Άμυνα Ζωνης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ατομικές Προπονήσεις - Διατροφή Αθλητών All About Basketball Coaching

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Παρουσίαση Προπονητή Δημήτρη Τσολάκη

Basketball Statistics Suite Version 2 - Super Προσφορά !!!

Basketball Statistics Suite Version 2 - Super Προσφορά !!!

Στατιστική στο μπάσκετ - Ελληνικό Πρόγραμμα 4 λογισμικά σε 1 - website : http://statistikabasket.blogspot.gr/

1. Στατιστική ανάλυση ομάδων και παικτών για όλα τα τμήματα και κατηγορίες αγώνων .
2. Scouting Tools .
3. Μηχανογράφηση αθλητικών σωματείων - Σωματομετρήσεις - Αξιολογήσεις αθλητών - Πρόγραμμα προπονήσεων - Απουσιολόγια .
4. Οικονομική διαχείριση αθλητικών σωματείων - Χρεώσεις - Πιστώσεις .

Προπονητική Φιλοσοφία All About Basketball Coaching

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Αθλητική Ιατρική-Υγεία All About Basketball Coaching

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Συστήματα Επαναφορών- Αουτ All About Basketball Coaching

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Μεταβατική Περίοδος στην Καλαθοσφαίριση All About Basketball Coaching

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
» » Κανονισμοί ΚαλαθοσφαίρισηςΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (Παιδιάς, Παιχνιδιού, Game)

ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ - ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ, ΚΡΙΤΕΣ, ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.
ΑΡΘΡΟ 4o- ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΡΙΤΕΣ & ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΣ.
4.1 Οι Διαιτητές είναι ο Διαιτητής και ο βοηθός Διαιτητή. Αυτοί θα πρέπει να βοηθούνται από τους Κριτές της Γραμματείας και από τον Κομισάριο, εάν παρίστανται. Επιπροσθέτως, το αρμόδιο μέλος της F.I.B.A., όπως η Επιτροπή Ζώνης ή η Εθνική Ομοσπονδία, έχει την αρμοδιότητα να εφαρμόσει το σύστημα διαιτησίας τριών (3) διαιτητών, το οποίο αποτελείται, από έναν (1) διαιτητή και (2) βοηθούς διαιτητές.
4.2 Τα μέλη της Γραμματείας (Κριτές), είναι, ο Σημειωτής, ο Βοηθός Σημειωτή, ο Χρονομέτρης (του αγώνα) και ο Χειριστής της συσκευής των 24 δευτερολέπτων.
4.3 Ο Κομισάριος μπορεί να είναι παρόν. Πρέπει να κάθεται μεταξύ του Σημειωτή και του Χρονομέτρη. Καθήκον του, κατά τη διάρκεια του αγώνα, - κυρίως - είναι να επιβλέπει το έργο των Κριτών της Γραμματείας και να βοηθά τον Διαιτητή και τον βοηθό Διαιτητή, για την ομαλή τέλεση του αγώνα.
4.4 Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί, στο ότι σε έναν αγώνα οι διαιτητές, δεν θα πρέπει να συνδέονται κατά κανέναν τρόπο, με οποιονδήποτε από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους στο γήπεδο.
4.5 Οι Διαιτητές, οι Κριτές της Γραμματείας και ο Κομισάριος, θα διεξαγάγουν τον αγώνα, σύμφωνα με τους παρόντες κανονισμούς και δεν έχουν καμία εξουσία να συμφωνήσουν ώστε να τους αλλάξουν.
4.6 Η στολή των Διαιτητών, θα πρέπει να αποτελείται από μία γκρι μπλούζα, ένα μαύρο μακρύ παντελόνι, μαύρες κάλτσες και μαύρα παπούτσια του μπάσκετ.
4.7 Για τις επίσημες διοργανώσεις της F.I.B.A., οι Κριτές της Γραμματείας θα πρέπει να φορούν ομοιόμορφες στολές.ΑΡΘΡΟ 5o- ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ.
Ο πρώτος διαιτητής θα πρέπει να:
5.1 Επιθεωρεί και εγκρίνει τον εξοπλισμό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα.
5.2 Ορίζει το επίσημο ρολόι του αγώνα, την συσκευή των 24 δευτερολέπτων, το χρονόμετρο χειρός και αναγνωρίζει τα μέλη της Γραμματείας.
5.3 Δεν επιτρέπει σε κανέναν παίκτη να φέρει αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό.
5.4 Εκτελεί την αναπήδηση (Τζαμπ-μπολ) στον κεντρικό κύκλο, προκειμένου να αρχίσει κάθε περίοδος και κάθε παράταση.
5.5 Έχει την εξουσία να διακόπτει τον αγώνα, όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν.
5.6 Έχει την εξουσία να αποφασίζει για το εάν μία ομάδα θα χάσει τον αγώνα, από υπαιτιότητα, εάν αρνείται να αγωνισθεί, παρ' ότι της έχει δοθεί εντολή να συνεχίσει να αγωνίζεται ή αν η ομάδα, με τις ενέργειές της, εμποδίζει την τέλεση του αγώνα.
5.7 Εξετάζει προσεκτικά το Φύλλο Αγώνα (Φ.Α.) στο τέλος του αγωνιστικού χρόνου της 2ης και 4ης περιόδου και στο τέλος κάθε παράτασης ή όποτε αυτός πιστεύει ότι είναι αναγκαίο, για να εγκρίνει το τρέχον αποτέλεσμα.
5.8 Λαμβάνει την τελική απόφαση όποτε είναι αναγκαίο ή όταν οι Διαιτητές διαφωνούν. Για να πάρει την τελική απόφαση, μπορεί να συμβουλευτεί τον βοηθό Διαιτητή, τον Κομισάριο και / ή τους Κριτές της Γραμματείας.
5.9 Έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα, δεν καλύπτεται ρητά από αυτούς τους κανονισμούς ["F.I.B.A. RULES 2000"].ΑΡΘΡΟ 6o- ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
6.1 Οι Διαιτητές, έχουν την εξουσία να λαμβάνουν αποφάσεις για καταστρατηγήσεις του κανονισμού, που διαπράχθηκαν μέσα ή έξω από τον αγωνιστικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών της Γραμματείας, των πάγκων των ομάδων και των περιοχών ακριβώς πίσω από τις γραμμές.
6.2 Η εξουσία των διαιτητών αρχίζει, με την άφιξή τους στον αγωνιστικό χώρο, που πρέπει να γίνεται είκοσι (20) λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα και τελειώνει, με την λήξη του αγώνα και την επικύρωσή του από τους διαιτητές. Η επικύρωση και η υπογραφή του Φύλλου Αγώνα από τους Διαιτητές στο τέλος του αγωνιστικού χρόνου, τερματίζει την διεύθυνση του αγώνα από αυτούς, καθώς και την σχέση τους με τον αγώνα.
6.3 Αντιαθλητική συμπεριφορά από παίκτες, προπονητές, βοηθούς προπονητών ή συνοδούς ομάδων, που έγινε πριν από τα είκοσι (20) λεπτά από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα ή μεταξύ της λήξης του χρόνου του αγώνα και πριν την επικύρωση και την υπογραφή του Φύλλου Αγώνα, ο Α΄ Διαιτητής θα πρέπει να καταγράψει το γεγονός στην πίσω πλευρά του Φ.Α. πριν το υπογράψει, ο Κομισάριος ή και ο Α΄ Διαιτητής, θα πρέπει να στείλει λεπτομερή έκθεση στην Οργανώτρια Αρχή του Πρωταθλήματος.
6.4 Σε περίπτωση υποβολής ενστάσεως από μία εκ των ομάδων, ο Κομισάριος ή ο Α΄ Διαιτητής, εντός της επόμενης ώρας από την λήξη του αγώνα, θα πρέπει να αναφέρει το γεγονός στην Οργανώτρια Αρχή του Πρωταθλήματος.
6.5 Αν απαιτηθεί μία παράταση, ως αποτέλεσμα ελεύθερης βολής, λόγω σφάλματος που διαπράχθηκε Μόλις πριν ή σχεδόν ταυτόχρονα με την λήξη του αγωνιστικού χρόνου της 4ης και τελευταίας περιόδου ή μίας παράτασης, τότε, όλα τα σφάλματα που έχουν διαπραχθεί μετά το σήμα της λήξης του αγώνα, και πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτέλεσης της ελεύθερης βολής, θεωρούνται σαν να έγιναν στη διάρκεια ενός διαλείμματος του αγώνα και τιμωρούνται ανάλογα.
6.6 Κανένας Διαιτητής δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί ή να αμφισβητεί τις αποφάσεις που πήρε ο άλλος, μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτά περιγράφονται στους παρόντες κανονισμούς.ΑΡΘΡΟ 7o- ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ
7.1 Ορισμός.
Όλες οι παραβάσεις και τα σφάλματα που διαπράττονται από παίκτη, αναπληρωματικό, προπονητή, βοηθό προπονητή ή συνοδό ομάδας, είναι καταστρατηγήσεις των κανονισμών.
7.2 Διαδικασία.
Όταν μία παράβαση ή ένα σφάλμα διαπραχθεί, ο Διαιτητής πρέπει να σφυρίξει και ταυτόχρονα, να δείξει το κατάλληλο σήμα για να σταματήσει το ρολόι του αγώνα, προκαλώντας τη νέκρωση της μπάλας (βλέπε Εγχειρίδιο Διαιτητών, 7ο Κεφάλαιο, Σήματα και Διαδικασίες).
7.2.1 Όταν μία παράβαση ή ένα σφάλμα διαπραχθεί, ο Διαιτητής πρέπει να σφυρίξει και ταυτόχρονα, να δείξει το κατάλληλο σήμα για να σταματήσει το ρολόι του αγώνα, προκαλώντας τη νέκρωση της μπάλας (βλέπε Εγχειρίδιο Διαιτητών, 7ο Κεφάλαιο, Σήματα και Διαδικασίες0).
7.2.2 Οι Διαιτητές δεν πρέπει να σφυρίζουν μετά από πετυχημένη ελεύθερη βολή ή καλάθι ή όταν η μπάλα ζωντανεύει.
7.2.3 Μετά από κάθε απόφαση για σφάλμα ή αναπήδηση, οι Διαιτητές, θα πρέπει να αλλάζουν τη μεταξύ τους θέση στον αγωνιστικό χώρο.
7.2.4 Για όλους τους διεθνείς αγώνες, αν είναι απαραίτητο να γίνει προφορική επικοινωνία προκειμένου να γίνει μία απόφαση ξεκάθαρη, αυτή πρέπει να γίνει στην αγγλική γλώσσα.ΑΡΘΡΟ 8o- ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
Αν ένας Διαιτητής είναι τραυματισμένος ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του μετά την παρέλευση δέκα (10) λεπτών από την στιγμή του συμβάντος, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Ο άλλος Διαιτητής θα διαιτητεύσει μόνος του μέχρι το τέλος του αγώνα, εκτός αν υπάρχει πιθανότητα αντικατάστασης του τραυματισμένου Διαιτητή, από άλλον αξιολογημένο Διαιτητή. Μετά από σύσκεψη με τον Κομισάριο, ο Διαιτητής θα αποφασίσει για την αντικατάσταση.ΑΡΘΡΟ 9o- ΣΗΜΕΙΩΤΗΣ & ΒΟΗΘΟΣ ΣΗΜΕΙΩΤΗ: ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
9.1 Ο Σημειωτής, θα πρέπει να χρησιμοποιεί το επίσημο Φύλλο Αγώνα (Φ.Α.), για να:
καταγράφει τα ονόματα και τους αριθμούς των παικτών που πρόκειται να αρχίσουν τον αγώνα και όλων των αναπληρωματικών που θα συμμετέχουν σε αυτόν. Όταν υπάρχει καταστρατήγηση του κανονισμού που αφορά τους πέντε (5) παίκτες που πρόκειται να ξεκινήσουν τον αγώνα, αντικαταστάσεις ή αριθμούς των παικτών, πρέπει να ενημερώσει τον πλησιέστερο Διαιτητή, το συντομότερο δυνατό από την ανακάλυψη της καταστρατήγησης,
καταγράφει το τρέχον αποτέλεσμα, τα επιτυχημένα καλάθια και τις ελεύθερες βολές
καταγράφει τα προσωπικά και τεχνικά σφάλματα που καταλογίζονται σε βάρος κάθε παίκτη. Ο Σημειωτής, θα πρέπει να ενημερώνει αμέσως έναν Διαιτητή, όταν χρεώνεται 5ο σφάλμα σε έναν παίκτη. Ομοίως, θα πρέπει να καταγράφει τα τεχνικά σφάλματα που χρεώνονται σε βάρος κάθε προπονητή και να ενημερώνει έναν Διαιτητή, αμέσως όταν ένας προπονητής αποβληθεί και πρέπει να εγκαταλείψει τον αγώνα.
9.2 Ο Σημειωτής, θα πρέπει επίσης να:
ενημερώνει τους Διαιτητές στην πρώτη δυνατή ευκαιρία για Τάιμ-άουτ, που έχει ζητηθεί από την ομάδα, να τα καταγράφει και πάντοτε μέσω ενός Διαιτητή, να ενημερώνει τους προπονητές ότι δεν έχουν άλλα διαθέσιμα Τάιμ-άουτ την τρέχουσα περίοδο,
δείχνει τον αριθμό των σφαλμάτων που έχουν διαπραχθεί από κάθε παίκτη, σηκώνοντας-με τρόπο που να είναι ορατός και προς τους δύο προπονητές-την πινακίδα με τον αντίστοιχο αριθμό των σφαλμάτων που έχουν διαπραχθεί από τον παίκτη,
τοποθετεί τον δείκτη των ομαδικών σφαλμάτων στο άκρο του τραπεζιού της Γραμματείας, πλησιέστερα προς τον πάγκο της ομάδας, η οποία έχει τέταρτο (4ο) ομαδικό σφάλμα, προσωπικό ή τεχνικό, χρεωμένο σε οποιονδήποτε παίκτη της κατά την διάρκεια της ιδίας περιόδου, αφού η μπάλα έχει ζωντανέψει,
επιβλέπει τις αντικαταστάσεις
ηχεί το σήμα του, μόνον όταν η μπάλα είναι νεκρή και πριν ζωντανέψει εκ νέου. Ο ήχος του σήματος του Σημειωτή, δεν σταματά το ρολόι του αγώνα ή τον αγώνα, ούτε νεκρώνει την μπάλα.
9.3 Ο βοηθός Σημειωτής, πρέπει να λειτουργεί τον πίνακα του αποτελέσματος και βοηθά τον Σημειωτή.
Σε περίπτωση οποιασδήποτε ασυμφωνίας μεταξύ πίνακα αποτελέσματος και επισήμου Φύλλου Αγώνα, η οποία δεν μπορεί να επιλυθεί, το επίσημο Φύλλο Αγώνα έχει προτεραιότητα και ο πίνακας αποτελέσματος θα διορθωθεί ανάλογα.
9.4 Τα ακόλουθα σημαντικά λάθη, μπορεί να γίνουν όταν καταγράφεται το τρέχον αποτέλεσμα στο Φύλλο Αγώνα:
να μπει καλάθι τριών πόντων, αλλά, μόνον δύο πόντοι να προστεθούν στο αποτέλεσμα
να μπει καλάθι δύο πόντων, αλλά, να προστεθούν τρεις πόντοι στο αποτέλεσμα. Αν ανακαλυφθεί ένα τέτοιο λάθος στη διάρκεια του αγώνα, ο Σημειωτής πρέπει να περιμένει μέχρι να νεκρώσει η μπάλα, πριν ηχήσει το σήμα του για να αποσπάσει την προσοχή των Διαιτητών, προκειμένου να διακόψουν τον αγώνα. Αν ένα τέτοιο λάθος ανακαλυφθεί αφού έχει ακουστεί ο ήχος λήξης του αγώνα και κατά τη διάρκεια ελέγχου του Φύλλου Αγώνα από τους Διαιτητές, αλλά, πριν την υπογραφή του, ο Α΄ Διαιτητής θα πρέπει να διορθώσει το λάθος και ενδεχομένως, το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα, εάν αυτό επηρεάζεται από το λάθος αυτό. Αν ένα τέτοιο λάθος ανακαλυφθεί μετά την υπογραφή του Φύλλου Αγώνα από τους Διαιτητές, τότε το λάθος δεν επιτρέπεται πλέον να διορθωθεί από τον Α΄ Διαιτητή. Ο Α΄ Διαιτητής θα πρέπει να στείλει σχετική αναφορά στην αρμόδια επιτροπή της διοργάνωσης, περιγράφοντας το συμβάν.ΑΡΘΡΟ 10o ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣ: ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
10.1 Στο χρονομέτρη πρέπει να διατίθενται το χρονόμετρο αγώνα, ένα χρονόμετρο χειρός και αυτός:
κρατά τον χρόνο του αγώνα και των διακοπών..
γνωστοποιεί στις ομάδες και στους διαιτητές ή φροντίζει να τους γνωστοποιηθεί τουλάχιστον τρία (3) λεπτά νωρίτερα, η έναρξη της 1ης και της 3ης περιόδου.
ξεκινά το χρονόμετρο και να ηχεί το σήμα, όταν έχουν διανυθεί πενήντα 50 δευτερόλεπτα του Τάιμ-άουτ που ζητήθηκε.
διασφαλίζει ότι η κόρνα θα ηχεί πολύ δυνατά και αυτόματα στο τέλος του αγωνιστικού χρόνου, μιας περιόδου ή μιας παράτασης. Αν το σήμα αυτό αποτύχει να ηχήσει ή δεν ακουστεί, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε δυνατό μέσο, για να ενημερώσει αμέσως τους Διαιτητές. Το σήμα του σταματά το ρολόι του αγώνα και νεκρώνει την μπάλα. Πάραυτα, το σήμα του δεν νεκρώνει την μπάλα, όταν αυτή βρίσκεται στον αέρα μετά από σουτ ή από ελεύθερη βολή.
10.2 Το ρολόι του αγώνα πρέπει να αρχίζει, όταν:
στη διάρκεια αναπήδησης, η μπάλα αγγιχτεί νόμιμα από έναν εκ των δύο συμμετεχόντων στην αναπήδηση
μετά από ανεπιτυχή ελεύθερη βολή και ενώ η μπάλα παραμένει ζωντανή, αυτή αγγίξει έναν παίκτη στον αγωνιστικό χώρο
σε επαναφορά, η μπάλα αγγίξει ένα παίκτη στον αγωνιστικό χώρο.
10.3 Το ρολόι του αγώνα πρέπει να σταματά όταν:
τελειώσει ο αγωνιστικός χρόνος για μία περίοδο ή μία παράταση,
ένας Διαιτητής σφυρίξει, ενώ η μπάλα είναι ζωντανή,
ηχήσει η συσκευή των εικοσιτεσσάρων 24 δευτερολέπτων, ενώ η μπάλα είναι ζωντανή,
μπει καλάθι σε βάρος της ομάδας η οποία έχει ζητήσει ένα χρεούμενο Ταίμ-άουτ.
μπει καλάθι στα τελευταία δύο (2) λεπτά της 4ης περιόδου και κάθε παράτασης.ΑΡΘΡΟ 11o ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΩΝ 24 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ: ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
Ο χειριστής της συσκευής των 24 δευτερολέπτων, θα πρέπει να εφοδιάζεται με μία συσκευή 24 Δευτερολέπτων και να την λειτουργεί έτσι ώστε να:
11.1 αρχίζει ή επαναρχίζει, αμέσως μόλις ένας παίκτης αποκτά τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο,
11.2 σταματά και επαναρυθμίζεται στα 24 δευτερόλεπτα, (χωρίς ορατή ένδειξη) αμέσως μόλις:
ένας Διαιτητής σφυρίζει σφάλμα, αναπήδηση ή παράβαση, αλλά, όχι για μπάλα εκτός ορίων, όταν η ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο, της δοθεί επαναφορά,
η μπάλα μπει στο καλάθι μετά από προσπάθεια για σουτ
η μπάλα μετά από ένα σουτ, αγγίξει το στεφάνι
ο αγώνας σταματήσει, εξ αιτίας ενέργειας, που σχετίζεται με την αντίπαλη ομάδα από αυτήν που έχει τον έλεγχο της μπάλας,
11.3 επαναρυθμίζεται στα 24 δευτερόλεπτα και επαναρχίζει αμέσως μόλις ένας αντίπαλος αποκτήσει τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο. Το άγγιγμα και μόνο της μπάλας από έναν αντίπαλο, δεν αρχίζει μια νέα περίοδο 24 δευτερολέπτων, εφ' όσον η ίδια ομάδα εξακολουθεί να έχει τον έλεγχό της.
11.4 Σταματά, αλλά, δεν επαναρυθμίζεται στα 24 δευτερόλεπτα, όταν δοθεί επαναφορά στην ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας.
έξοδο της μπάλας εκτός ορίων.
διπλό σφάλμα &
σταμάτημα του αγώνα, για λόγο που αποδίδεται στην ομάδα που έχει τον έλεγχο της μπάλας
11.5 Σταματά και δεν λειτουργεί, π.χ. δεν υπάρχει ορατή ένδειξη στην συσκευή, όταν μία ομάδα έχει τον έλεγχο της μπάλας και απομένουν λιγότερο από 24 δευτερόλεπτα στο ρολόι του αγώνα σε κάθε περίοδο ή παράταση.ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ - ΟΜΑΔΕΣ
ΑΡΘΡΟ 12o- ΟΜΑΔΕΣ
12.1 Ορισμός
12.1.1. Δικαιούμενος να παίξει, είναι αυτός που έχει την εξουσιοδότηση να παίξει για μία ομάδα, όπως προσδιορίζετε στους κανονισμούς της Οργανωτικής Επιτροπής της Διοργάνωσης. Επίσης, λαμβάνονται υπ' όψιν τα όρια ηλικίας.
12.1.2. Ένα μέλος της ομάδας, δικαιούται να παίξει, όταν έχει γραφτεί στο Φύλλο Αγώνα, πριν από την έναρξη του αγώνα και για διάστημα που αυτός δεν έχει αποκλειστεί ούτε διέπραξε πέντε (5) σφάλματα.
12.1.3. Κατά την διάρκεια του αγωνιστικού χρόνου, κάθε μέλος της ομάδας είναι παίκτης ή αναπληρωματικός.
12.1.4. Ένας συνοδός ομάδας μπορεί να κάθεται στην περιοχή του πάγκου της, υπό τον όρο ότι έχει ειδική αρμοδιότητα, π.χ. μάνατζερ, γιατρός, φυσιοθεραπευτής, στατιστικολόγος, διερμηνέας. Παίκτης ο οποίος έχει διαπράξει πέντε (5) σφάλματα, καθίσταται συνοδός ομάδας.
12.2 Κανόνας
Κάθε ομάδα αποτελείται από:
όχι περισσότερα από δέκα (10) μέλη, δικαιούμενα να παίξουν,
όχι περισσότερα από δώδεκα (12) μέλη, δικαιούμενα να παίξουν, για τουρνουά, στα οποία, μία ομάδα έχει να παίξει πάνω από τρεις (3) αγώνες,
έναν Προπονητή και εάν η ομάδα το επιθυμεί, έναν βοηθό Προπονητή,
έναν Αρχηγό, ο οποίος πρέπει να είναι μέλος της ομάδας και δικαιούται να παίξει
το πολύ πέντε (5) συνοδούς ομάδας με συγκεκριμένες ιδιότητες.ΑΡΘΡΟ 13o- ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ
13.1 Ορισμός
Ένα μέλος της ομάδας είναι παίκτης, όταν είναι στον αγωνιστικό χώρο και επιτρέπεται να αγωνιστεί. Ένα μέλος της ομάδας είναι αναπληρωματικός, όταν δεν αγωνίζεται στον αγωνιστικό χώρο ή όταν είναι στον αγωνιστικό χώρο, αλλά, δεν δικαιούται να αγωνίζεται, διότι έχει αποκλειστεί ή έχει διαπράξει πέντε (5) σφάλματα.
13.2 Κανόνας.
13.2.1. Πέντε (5) παίκτες από κάθε ομάδα μπορεί να βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο κατά την διάρκεια του αγωνιστικού χρόνου και μπορεί να αντικατασταθούν.
13.2.2. Ένας αναπληρωματικός γίνεται παίκτης, όταν οι Διαιτητές του γνέψουν να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο. Ένας παίκτης γίνεται αναπληρωματικός, όταν οι Διαιτητές γνέψουν στον αντικαταστάτη του να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο.
13.2.3. Η στολή των αθλητών για κάθε ομάδα, θα πρέπει να αποτελείται από:
Φανέλες του ιδίου κυρίου χρώματος, μπροστά και πίσω. Όλοι οι αθλητές (άνδρες και γυναίκες), πρέπει να έχουν τη φανέλα τους μέσα στο παντελονάκι τους, κατά την διάρκεια του αγώνα. Οι του πρωταθλήματος "μονοκόμματες εμφανίσεις" επιτρέπονται,
Κοντομάνικα, ανεξαρτήτου μορφής, δεν πρέπει να φοριούνται κάτω από τις φανέλες, εκτός αν ο αθλητής έχει καταθέσει έγγραφη ιατρική γνωμάτευση. Εάν μία τέτοια ιατρική γνωμάτευση έχει χορηγηθεί, το κοντομάνικο θα πρέπει να είναι του ιδίου κυρίαρχου χρώματος με αυτού της φανέλας.
Παντελονάκια του ιδίου κυρίαρχου χρώματος, μπροστά και πίσω, αλλά, όχι απαραίτητα του ίδιου χρώματος με τις φανέλες
Εσώρουχα που επεκτείνονται κάτω από το παντελονάκι, επιτρέπονται, υπό την προϋπόθεση ότι είναι του ιδίου χρώματος με αυτό του παντελονιού.
13.2.4. Κάθε αθλητής θα πρέπει να φορά μία φανέλα, αριθμημένη μπροστά και πίσω, με ευκρινείς αριθμούς, ενιαίου χρώματος, σε αντίθεση με το (κύριο)χρώμα της. Οι αριθμοί, θα πρέπει να είναι ευδιάκριτα ορατοί και:
Αυτοί στην πίσω πλευρά, θα πρέπει να είναι ύψους τουλάχιστον 20 εκατοστών,
Αυτοί στην εμπρός πλευρά, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 εκατοστών,
Οι αριθμοί δεν πρέπει να είναι πλάτους μικρότερου των 2 εκατοστών
Οι ομάδες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αριθμούς, από το 4 έως και το 15
Οι αθλητές της ιδίας ομάδας δεν θα πρέπει να φορούν ίδιους αριθμούς. Οι διαφημίσεις, όπου επιτρέπονται, θα πρέπει να είναι συμμορφωμένες με τους κανόνες που θεσπίζει η αρμόδια επιτροπή του Πρωταθλήματος και δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την ευκρίνεια των αριθμών στην μπροστά και την πίσω πλευρά των φανέλων.
13.2.5. Οι Διαιτητές δεν θα πρέπει να επιτρέπουν σε κανέναν αθλητή να φέρει αντικείμενα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό σε άλλους αθλητές.
Δεν επιτρέπονται τα πιο κάτω:
προστατευτικά δακτύλων, χεριού καρπού, αγκώνα ή πήχεως, νάρθηκες ή υποστηρικτικά κατασκευασμένα από δέρμα, πλαστικό, ελαστικό(μαλακό) πλαστικό, μέταλλο ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό υλικό, ακόμη και αν αυτό είναι καλυμμένο με μαλακή επένδυση.
εξοπλισμός που θα μπορούσε να κόψει ή να προκαλέσει εκδορές (τα νύχια θα πρέπει να είναι κομμένα κοντά),
κάλυμμα κεφαλιού, εξάρτημα μαλλιών κοσμήματα


Επιτρέπονται τα πιο κάτω:
προστατευτικός εξοπλισμός ώμου, βραχίονα, μηρού ή κάτω ποδιού, αν το υλικό είναι επενδεδυμένο, έτσι ώστε να μην προκαλεί τραυματισμό στους άλλους αθλητές,
υποστηρικτικά γονάτου, αν είναι κατάλληλα καλυμμένα,
προστατευτικό σπασμένης μύτης, ακόμη κι εάν είναι κατασκευασμένο από σκληρό υλικό,
γυαλιά, αν δεν θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους αθλητές
ταινία μετώπου, μεγίστου πλάτους (5) εκατοστών, κατασκευασμένο από λείο, μονόχρωμο ύφασμα, ελαστικό πλαστικό ή λάστιχο.
13.2.6 Όλος ο εξοπλισμός ο οποίος χρησιμοποιείται από τους αθλητές, θα πρέπει να είναι κατάλληλος για την καλαθοσφαίριση. Κάθε εξοπλισμός ο οποίος είναι σχεδιασμένος να αυξάνει το ύψος ή την έκταση του αθλητού ή με οποιοδήποτε άλλον τρόπο να του δώσει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα, δεν επιτρέπεται.
13.2.7. Οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός, που δεν μνημονεύεται σαφώς σε αυτό το άρθρο, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Παγκόσμια Τεχνική Επιτροπή της F.I.B.A.
13.2.8. Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν κατ' ελάχιστον δύο (2) σύνολα εμφανίσεων και
η πρώτη ομάδα, ορισμένη βάση προγράμματος (γηπεδούχος ομάδα), θα πρέπει να φορά ανοιχτόχρωμες φανέλες (κατά προτίμηση λευκές),
η δεύτερη ομάδα, ορισμένη βάση προγράμματος (φιλοξενούμενη ομάδα), θα πρέπει να φορά σκουρόχρωμες μπλούζες
αν ωστόσο, οι δύο ομάδες συμφωνήσουν, μπορούν να αλλάξουν τα χρώματα της εμφάνισής τους.
13.2.9. Για επίσημες κύριες διοργανώσεις της F.I.B.A., όλοι οι αθλητές της ιδίας ομάδας, θα πρέπει να φορούν:
παπούτσια, τα οποία θα πρέπει να είναι, είτε του ιδίου χρώματος, είτε του ιδίου συνδυασμού χρωμάτων
κάλτσες, οι οποίες θα πρέπει να είναι, είτε του ιδίου χρώματος, είτε του ιδίου συνδυασμού χρωμάτων.ΑΡΘΡΟ 14o: ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ.
14.1 Σε περίπτωση τραυματισμού αθλητών, οι Διαιτητές μπορεί να σταματήσουν τον αγώνα.
14.2 Αν, η μπάλα είναι ζωντανή τη στιγμή του τραυματισμού, ο Διαιτητής δεν πρέπει Να σφυρίξει, μέχρι να ολοκληρωθεί η φάση, δηλαδή, όταν η ομάδα που έχει τον έλεγχο της μπάλας, έχει σουτάρει για καλάθι, έχει χάσει τον έλεγχο της μπάλας, κρατά την μπάλα χωρίς να παίζει όταν η μπάλα έχει νεκρωθεί. Ωστόσο, όταν είναι αναγκαίο, για να προστατευτεί ένα τραυματισμένος αθλητής, οι Διαιτητές μπορούν να διακόψουν τον αγώνα αμέσως.
14.3 Αντικατάσταση τραυματισμένου παίκτη:
Αν ο τραυματισμένος παίκτης (περίπου σε 15 δευτερόλεπτα) δεν μπορεί να παίξει ή δεχθεί φροντίδα, θα πρέπει να αντικατασταθεί, μέσα σε (1) λεπτό ή το συντομότερο δυνατόν,
Ωστόσο, ο τραυματισμένος παίκτης που δέχθηκε φροντίδα ή που ανακάμπτει μέσα σε ένα (1) λεπτό, μπορεί να παραμείνει στον αγώνα, αλλά, η ομάδα του θα χρεωθεί με ένα Τάιμ-άουτ &
πέραν αυτού, ο τραυματισμένος παίκτης δεν μπορεί να παραμείνει στον αγώνα και πρέπει να αντικατασταθεί, αν δεν μπορεί να συνεχίσει, μέσα ένα (1) λεπτό ή αν η ομάδα του δεν έχει διαθέσιμα Τάιμ-άουτ.
ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Όταν η ομάδα μένει με λιγότερο από πέντε παίκτες.
14.4 Αν έχουν χορηγηθεί ελεύθερες βολές στον τραυματισμένο παίκτη, τότε θα πρέπει να εκτελεσθούν από τον αντικαταστάτη του. Αν ο τραυματισμένος παίκτης μετέχει σε αναπήδηση, τότε ο αντικαταστάτης του θα μετάσχει στην αναπήδηση. Ο αντικαταστάτης του τραυματισμένου παίκτη, δεν μπορεί να αντικατασταθεί, μέχρι να έχει αγωνιστεί στην επόμενη φάση του αγώνα, αφού άρχισε και σταμάτησε το χρονόμετρο.
14.5 Ένας παίκτης που έχει δηλωθεί από τον Προπονητή του να αρχίσει τον αγώνα, μπορεί να αντικατασταθεί σε περίπτωση ενός τραυματισμού, με την προϋπόθεση ότι ο Α' Διαιτητής έχει πειστεί για την γνησιότητα του τραυματισμού του. Σε αυτή την περίπτωση, η αντίπαλη ομάδα έχει κι αυτή το δικαίωμα μίας αλλαγής, αν το επιθυμεί.
14.6 Κατά την διάρκεια του αγώνα, ο Διαιτητής πρέπει να διατάσει την απομάκρυνση από τον αγωνιστικό χώρο και την αντικατάσταση, παίκτη που αιμορραγεί ή έχει ανοικτή πληγή. Ο αθλητής μπορεί να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο, μόνον αφού η αιμορραγία έχει σταματήσει εντελώς και η ανοικτή πληγή έχει πλήρως και ασφαλώς καλυφθεί.ΑΡΘΡΟ 15o: ΑΡΧΗΓΟΣ: ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
15.1 Ο αρχηγός, είναι ο παίκτης που αντιπροσωπεύει την ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο. Μπορεί να επικοινωνεί με τους Διαιτητές, κατά την διάρκεια του αγώνα, προκειμένου να ενημερωθεί. Αυτό πρέπει να γίνεται πολιτισμένα & με καλό τρόπο και μόνον όταν η μπάλα είναι νεκρή και το ρολόι του αγώνα σταματημένο.
15.2 Όταν ο αρχηγός, για κάθε λόγο αφήνει τον αγωνιστικό χώρο, ο προπονητής ενημερώνει τον Διαιτητή για τον αριθμό του παίκτη που θα τον αντικαταστήσει στην θέση του αρχηγού στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια της απουσίας του.
15.3 Ο αρχηγός, μπορεί να ενεργεί σαν προπονητής.
15.4 Ο αρχηγός, υποδεικνύει τον παίκτη για την αναπήδηση, καθώς και τον παίκτη για την εκτέλεση ελευθέρων βολών, σε κάθε περίπτωση που ο παίκτης της αναπήδησης ή ο εκτελεστής ελεύθερων βολών, δεν καθορίζονται από τους κανονισμούς.
15.5 Ο αρχηγός θα πρέπει, αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, να πληροφορήσει τον Α΄ Διαιτητή αν η ομάδα του ενίσταται κατά του αποτελέσματος του αγώνα, υπογράφοντας το Φύλλο Αγώνα στο χώρο όπου σημειώνεται "Υπογραφή αρχηγού σε περίπτωση ενστάσεως".ΑΡΘΡΟ 16o: ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
16.1 Ο Προπονητής ή ο βοηθός προπονητή, είναι οι μόνοι εκπρόσωποι της ομάδας που μπορεί να επικοινωνούν με τους Κριτές της Γραμματείας στην διάρκεια του αγώνα, για να ζητήσουν στατιστικές πληροφορίες. Αυτό πρέπει να γίνεται πολιτισμένα & με καλό τρόπο και μόνον όταν η μπάλα είναι νεκρή και το ρολόι του αγώνα είναι σταματημένο χωρίς να παρεμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη του αγώνα.
16.2 Τουλάχιστον είκοσι λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, κάθε προπονητής ή ο εκπρόσωπός του, δίνει στον Σημειωτή, πίνακα με τα ονόματα και τους αντίστοιχους αριθμούς των μελών της ομάδας που δικαιούνται συμμετοχής στον αγώνα, όπως επίσης και τα ονόματα του αρχηγού της ομάδας, του προπονητή και του βοηθού προπονητή.
16.3 Τουλάχιστον δέκα λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα και οι δύο προπονητές πρέπει να επιβεβαιώσουν την ορθή καταγραφή των ονομάτων με τους αντίστοιχους αριθμούς των μελών της ομάδας τους, καθώς επίσης, τα ονόματά τους, υπογράφοντας το Φύλλο Αγώνα. Παράλληλα, πρέπει να υποδείξουν τους πέντε (5) αθλητές που θα αρχίσουν τον αγώνα. Ο προπονητής της Α΄ ομάδας, είναι ο πρώτος που θα δώσει τις πληροφορίες αυτές.
16.4 Αναπληρωματικοί που έφθασαν καθυστερημένα, μπορεί να αγωνιστούν, με την προϋπόθεση, ότι έχουν συμπεριληφθεί στον σχετικό πίνακα των δικαιουμένων συμμετοχής μελών, που είχε δοθεί στον Σημειωτή είκοσι (20) λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα.
16.5 Μόνο ο προπονητής ή ο βοηθός προπονητή επιτρέπεται να ζητήσει Τάιμ-άουτ.
16.6 Ο προπονητής ή ο βοηθός προπονητή, αλλά όχι και οι δύο, επιτρέπεται να παραμένουν όρθιοι στην διάρκεια του αγώνα. Αυτό, ισχύει και για τον αρχηγό που τον αναπληρώνει σε κάθε περίπτωση.
16.7 Όταν ο προπονητής ή ο βοηθός προπονητή ζητά αντικατάσταση, ο αθλητής είναι αυτός που πρέπει να αναφέρει στον Σημειωτή το αίτημα και θα πρέπει να είναι έτοιμος να παίξει αμέσως.
16.8 Αν υπάρχει βοηθός προπονητή, το όνομά του πρέπει να αναγραφεί στο Φύλλο Αγώνα πριν την έναρξη του αγώνα (η υπογραφή του δεν είναι απαραίτητη). Αυτός θα αναλάβει όλα τα καθήκοντα και τις εξουσίες του προπονητή, αν για οποιοδήποτε λόγο, αυτός δεν είναι ικανός να συνεχίσει.
16.9 Ο αρχηγός μπορεί να ενεργεί σαν προπονητής, αν δεν υπάρχει προπονητής ή αυτός δεν είναι σε θέση να συνεχίσει και δεν υπάρχει βοηθός προπονητή γραμμένος στο Φύλλο Αγώνα (ή ο δεύτερος εκ των αναφερομένων δεν είναι σε θέση να συνεχίσει). Αν ο αρχηγός πρέπει να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο για κάποιο βάσιμο λόγο, μπορεί να συνεχίσει να ενεργεί σαν προπονητής. Όμως, αν πρέπει να αποχωρήσει λόγω σφάλματος αποκλεισμού ή αν δεν είναι ικανός να ενεργεί σαν προπονητής, εξ' αιτίας τραυματισμού, ο αντικαταστάτης του σαν αρχηγός μπορεί να τον αντικαταστήσει σαν προπονητή.ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΕΜΠΤΟΣ - ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
ΑΡΘΡΟ 17o: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ, ΙΣΟΠΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ.
17.1. Ο αγώνας θα συνίσταται από τέσσερις (4) περιόδους των δέκα (10) λεπτών.
17.2. Πρέπει να υπάρχουν διαλείμματα των δύο (2) λεπτών, μεταξύ πρώτης και δεύτερης και τρίτης και τέταρτης περιόδου και πριν από κάθε παράταση.
17.3. Πρέπει να υπάρχει διάλειμμα ημιχρόνου δεκαπέντε (15) λεπτών.
17.4. Αν το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο στο τέλος του αγωνιστικού χρόνου της τέταρτης περιόδου, ο αγώνας συνεχίζεται με μία επιπλέον παράταση πέντε (5) λεπτών, όσες είναι αναγκαίες για να σπάσει η ισοπαλία.
17.5. Σε όλες τις επιπλέον παρατάσεις, οι ομάδες θα συνεχίζουν να αγωνίζονται στα ίδια καλάθια όπως στην τρίτη και τέταρτη περίοδο.ΑΡΘΡΟ 18o: ΕΝΑΡΞΗ ΑΓΩΝΑ.
18.1 Για όλους τους αγώνες, η πρώτη ομάδα που αναφέρεται στο πρόγραμμα (γηπεδούχος ομάδα), θα έχει την επιλογή καλαθιού και πάγκου. Η επιλογή αυτή, θα γίνεται γνωστή στον Α' Διαιτητή τουλάχιστον είκοσι (20) λεπτά πριν την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα.
18.2 Πριν την πρώτη και τρίτη περίοδο, οι ομάδες δικαιούνται να προθερμαίνονται στο μισό του αγωνιστικού χώρου, στο οποίο βρίσκεται το καλάθι των αντιπάλων.
18.3 Οι ομάδες θα ανταλλάξουν καλάθια για την τρίτη περίοδο.
18.4 Ο αγώνας δεν μπορεί να αρχίσει αν μία από τις δύο ομάδες δεν βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο με πέντε (5) παίκτες, έτοιμους να αγωνιστούν.
18.5 Ο αγώνας, επίσημα αρχίζει με αναπήδηση στον κεντρικό κύκλο, όταν η μπάλα νόμιμα χτυπηθεί από έναν από αυτούς που αναπηδούν.ΑΡΘΡΟ 19o: ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ.
Η μπάλα μπορεί να είναι, ζωντανή ή νεκρή.
19.1 Η μπάλα ζωντανεύει όταν:
κατά τη διάρκεια μίας αναπήδησης, κτυπηθεί νόμιμα από έναν από αυτούς που αναπηδούν,
κατά την διάρκεια ελεύθερης βολής, ένας Διαιτητής θέσει την μπάλα στην διάθεση του παίκτη που εκτελεί την ελεύθερη βολή &
κατά την διάρκεια μίας επαναφοράς, η μπάλα είναι στη διάθεση του παίκτη για την επαναφορά.
19.2 Η μπάλα νεκρώνει όταν:
επιτυγχάνεται οποιοδήποτε καλάθι ή ελεύθερη βολή,
ένας Διαιτητής, σφυρίξει ενώ η μπάλα είναι ζωντανή,
είναι προφανές, ότι η μπάλα δεν θα μπει στο καλάθι μετά από ελεύθερη βολή, η οποία ακολουθείται από:
άλλη ελεύθερη(-ες) βολή(-ες) &
επιπλέον ποινή [ελεύθερη(-ες) βολή(-ες) και / ή επαναφορά],
το ρολόι του αγώνα σημάνει την λήξη του αγωνιστικού χρόνου για την περίοδο ή την παράταση,
ηχήσει το σήμα της συσκευής των 24 δευτερολέπτων, ενώ η μπάλα είναι ζωντανή &
η μπάλα, η οποία πετά προς το καλάθι σε προσπάθεια για καλάθι, αγγιχτεί από παίκτη μίας από τις δύο ομάδες μετά:
το σφύριγμα ενός Διαιτητή,
το πέρας του αγωνιστικού χρόνου κάθε περιόδου ή παρατάσεως &
τον ήχο του συστήματος των 24 δευτερολέπτων.
19.3 Η μπάλα δεν νεκρώνει και το καλάθι μετράει, αν μπει, όταν:
η μπάλα, η οποία πετά προς το καλάθι σε μία προσπάθεια για καλάθι και ένας Διαιτητής σφυρίξει ή ακουστεί το σήμα του ρολογιού του αγώνα ή της συσκευής των 24 δευτερολέπτων,
η μπάλα είναι σε πορεία προς το καλάθι από ελεύθερη βολή, όταν ένας Διαιτητής σφυρίξει για καταστρατήγηση του κανονισμού, από οποιονδήποτε εκτός από αυτόν που εκτελεί την ελεύθερη βολή&
ένας αντίπαλος διαπράττει σφάλμα, ενώ η μπάλα είναι ακόμα στον έλεγχο παίκτη, ο οποίος κάνει προσπάθεια για επίτευξη καλαθιού και οποίος ολοκληρώνει την προσπάθειά του αυτή, με μία συνεχή κίνηση, η οποία άρχισε πριν γίνει το σφάλμα.ΑΡΘΡΟ 20o: ΘΕΣΗ ΠΑΙΚΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΤΗ.
20.1. Η θέση ενός παίκτη, προσδιορίζεται από το πού αυτός πατά το δάπεδο. Ενώ βρίσκεται στον αέρα από άλμα, διατηρεί την ίδια θέση που είχε όταν για τελευταία φορά πατούσε στο δάπεδο. Αυτό συμπεριλαμβάνει τις γραμμές των ορίων, την κεντρική γραμμή, την γραμμή του τρίποντου, την γραμμή των ελεύθερων βολών και τις γραμμές του περιοριστικού χώρου των ελεύθερων βολών.
20.2. Η θέση ενός Διαιτητή, προσδιορίζεται κατά τον ίδιο τρόπο, όπως με αυτόν του παίκτη. Όταν η μπάλα έρχεται σε επαφή με έναν Διαιτητή, είναι το ίδιο σαν να ακουμπά το δάπεδο της θέσης του Διαιτητή.ΑΡΘΡΟ 21o: ΑΝΑΠΗΔΗΣΗ.
21.1. Ορισμός.
21.1.1. Αναπήδηση γίνεται όταν ένας Διαιτητής πετά την μπάλα μεταξύ δύο αντιπάλων παικτών, σε οποιοδήποτε κύκλο του αγωνιστικού χώρου.
21.1.2. Εμπλοκή μπάλας, έχουμε όταν ένας ή περισσότεροι παίκτες των αντιπάλων ομάδων, έχουν σταθερά το ένα ή και τα δύο χέρια τους στην μπάλα, έτσι ώστε, κανένας εκ των δύο παικτών να μην μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο, χωρίς αδικαιολόγητη σκληρότητα.
21.2. Κανόνας.
21.2.1. Για να αρχίσει μία περίοδος ή μία παράταση, πρέπει να γίνει αναπήδηση στον κεντρικό κύκλο, μεταξύ οποιονδήποτε αντιπάλων παικτών.
21.2.2. Όταν δοθεί εμπλοκή μπάλας ή διπλό σφάλμα και το αποτέλεσμα είναι αναπήδηση, τότε αυτή θα γίνει στον πλησιέστερο κύκλο, μεταξύ των δύο εμπλεκομένων παικτών. Αν είναι πλέον των δύο οι παίκτες που συμμετέχουν στην εμπλοκή, η αναπήδηση θα γίνει μεταξύ δύο αντιπάλων, που έχουν περίπου το ίδιο ύψος, κατά την εκτίμηση του Διαιτητή.
21.2.3. Όταν το παιχνίδι πρόκειται να επαναρχίσει με αναπήδηση σε κάθε περίπτωση διαφορετική από αυτή των παραπάνω παραγράφων 21.2.1 ή 21.2.2, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης κατά την οποία η ζωντανή μπάλα σφηνώνεται στα στηρίγματα του καλαθιού, η αναπήδηση πρέπει να εκτελεστεί στον πλησιέστερο κύκλο, μεταξύ δύο αντιπάλων. Οι δύο αυτοί αντίπαλοι παίκτες, θα πρέπει να βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο όταν έγινε η φάση η οποία οδήγησε στην αναπήδηση.
21.2.4. Όταν δεν μπορεί να αποφασιστεί ποιος είναι ο πλησιέστερος κύκλος, η αναπήδηση θα εκτελείται στον κεντρικό κύκλο.
21.3. Διαδικασία
21.3.1. Κάθε παίκτης που συμμετέχει στην αναπήδηση, πρέπει να στέκεται με τα πόδια του, μέσα στο ημικύκλιο, προς την πλευρά του καλαθιού της ομάδας του, με το ένα πόδι κοντά στην κεντρική γραμμή του κύκλου.
21.3.2. Στη συνέχεια, ο Διαιτητής πρέπει να πετάξει την μπάλα (κάθετα) προς τα επάνω, μεταξύ των δύο παικτών, σε ύψος μεγαλύτερο από αυτό που ένας εκ των δύο θα μπορούσε να την φτάσει πηδώντας.
21.3.3. Η μπάλα πρέπει να κτυπηθεί με το χέρι(-α) από τον έναν ή και τους δύο συμμετέχοντες, μετά και αφού αυτή φτάσει στο υψηλότερο σημείο της.
21.3.4. Κανείς εκ των δύο δεν θα εγκαταλείψει την θέση του, μέχρι η μπάλα να κτυπηθεί νομίμως.
21.3.5. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν μπορεί να πιάσει την μπάλα ή να την αγγίξει, περισσότερο από δύο φορές, έως ότου αυτή αγγίξει, έναν από τους παίκτες που δεν μετέχουν, το έδαφος, το καλάθι ή τον πίνακα.
21.3.6. Κανένα μέρος του σώματος των παικτών που δεν μετέχουν, δεν επιτρέπεται να είναι επάνω ή μέσα από τη γραμμή του κύκλου (κυλίνδρου), προτού κτυπηθεί η μπάλα.
21.3.7. Αν η μπάλα δεν κτυπήθηκε από τον ένα ή και από τους δύο αναπηδόντες ή αν ακουμπήσει το έδαφος χωρίς να κτυπηθεί τουλάχιστον από τον έναν από αυτούς, η αναπήδηση πρέπει να επαναληφθεί.
21.3.8. Συμπαίκτες δεν πρέπει να καταλαμβάνουν συνεχόμενες θέσεις γύρω από τον κύκλο, αν κάποιος αντίπαλος επιθυμεί να καταλάβει μία από εκείνες τις θέσεις.
21.3.9. Αν ο παίκτης που υποδείχθηκε να συμμετάσχει στην αναπήδηση, πρέπει να εγκαταλείψει τον αγώνα εξ αιτίας τραυματισμού, επειδή έχει διαπράξει το πέμπτο (5ο) προσωπικό του σφάλμα ή έχει αποκλεισθεί, τότε, θα αναπηδήσει οποιοσδήποτε παίκτης καθορίσει ο αρχηγός.
Καταστρατήγηση των άρθρων 21.3.1, 21.3.3, 21.3.4, 21.3.5 και 2.3.6, είναι Παράβαση.ΑΡΘΡΟ 22o: ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Η ΜΠΑΛΑ
22.1 Στην καλαθοσφαίριση, η μπάλα παίζεται μόνο με το χέρι(-α).
22.2 Το τρέξιμο με την μπάλα, το σκόπιμο κλώτσιημα ή παρεμπόδισή της με οποιοδήποτε μέρος του ποδιού ή κτύπημά της με γροθιά, είναι παράβαση.
22.3 Τυχαία επαφή ή άγγιγμα της μπάλας με το πέλμα ή το πόδι, δεν είναι παράβαση.ΑΡΘΡΟ 23o: ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ.
23.1 Ένας παίκτης ελέγχει την μπάλα, όταν την κρατά, την προωθεί (ντριμπλάρει) ή όταν έχει την κατοχή ζωντανής μπάλας.
23.2 Μία ομάδα ελέγχει την μπάλα, όταν ένας παίκτης της, ελέγχει ζωντανή μπάλα ή η μπάλα μεταβιβάζεται μεταξύ συμπαικτών.
23.3 Ο έλεγχος της ομάδας συνεχίζεται, μέχρι ένας αντίπαλος αποκτήσει τον έλεγχο ή η μπάλα νεκρώσει ή αυτή εγκαταλείψει το χέρι(-α) του παίκτη για μία προσπάθεια για καλάθι ή ελεύθερη βολή.ΑΡΘΡΟ 24o: ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥΤ.
24.1 Η προσπάθεια για σουτ, αρχίζει όταν ο παίκτης ξεκινά μία κίνηση, συνήθως πριν από την αποδέσμευση της μπάλας και σύμφωνα με την κρίση του Διαιτητή, έχει αρχίσει μία προσπάθεια να πετύχει καλάθι, πετώντας ή κτυπώντας την μπάλα προς το καλάθι των αντιπάλων. Η προσπάθεια για σουτ, συνεχίζεται, μέχρι η μπάλα φύγει από το χέρι(-α) του παίκτη.
Μπορεί το χέρι(-α) του παίκτη, ο οποίος είναι σε προσπάθεια να πετύχει καλάθι, να συγκρατείται από αντίπαλο, ώστε έτσι, να παρεμποδίζεται από το να πετύχει καλάθι, παρ' όλα ταύτα, θεωρείται από τον Διαιτητή ότι είναι σε προσπάθεια για καλάθι. Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι απαραίτητο η μπάλα να φύγει από το χέρι(-α) του παίκτη.
Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του αριθμού των νομίμων βημάτων που έγιναν και της προσπάθειας για σουτ.
24.2 Στην περίπτωση ενός παίκτη που βρίσκεται στον αέρα, η προσπάθεια για σουτ συνεχίζεται, έως ότου η προσπάθεια ολοκληρωθεί, [η μπάλα έχει αφήσει το χέρι(-α) του παίκτη] και τα δύο πόδια του επιστρέψουν στο δάπεδο. Ωστόσο, ο έλεγχος από μία ομάδα τελειώνει, μόλις η μπάλα φύγει από το χέρι(-α) του παίκτη.
24.3 Ένα σφάλμα για να θεωρηθεί ότι έγινε σε παίκτη που είναι σε προσπάθεια για σουτ, το σφάλμα πρέπει να έχει γίνει αφού ο παίκτης, σύμφωνα με την κρίση του Διαιτητή, άρχισε την συνεχή κίνηση του χεριού(-ών) και ή του σώματός του, στην προσπάθεια να πετύχει καλάθι.
Συνεχής κίνηση:
αρχίζει όταν η μπάλα κρατηθεί στο χέρι(-α) του παίκτη και αρχίζει η συνεχής κίνηση για καλάθι, συνήθως προς τα επάνω,
μπορεί να συμπεριλαμβάνει το χέρι(-α) και ή την κίνηση του σώματός του, στην προσπάθειά του να πετύχει καλάθι &
τελειώνει, εάν γίνει μία εντελώς νέα κίνηση. Αν τα κριτήρια, σχετικά με την συνεχή κίνηση, είναι όπως καθορίσθηκαν πιο πάνω, τότε ο παίκτης θεωρείται ότι είναι σε προσπάθεια για σουτ.ΑΡΘΡΟ 25o: ΚΑΛΑΘΙ. ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ
25.1 Ορισμός.
25.1.1 Καλάθι επιτυγχάνεται όταν ζωντανή μπάλα μπει στο καλάθι από το επάνω μέρος του και παραμείνει μέσα ή περάσει μέσα από αυτό.
25.1.2 Η μπάλα θεωρείται ότι είναι μέσα στο καλάθι, ακόμη και όταν ένα ελάχιστο τμήμα της είναι μέσα στο στεφάνι και από κάτω από το επάνω επίπεδο του επάνω μέρους του στεφανιού.
25.2 Κανόνας
25.2.1 Ένα καλάθι καταλογίζεται στην ομάδα που επιτίθεται στο καλάθι στο οποίο μπήκε η μπάλα ως εξής:
καλάθι από ελεύθερη βολή μετρά για έναν (1) πόντο
καλάθι από την περιοχή των δύο πόντων μετρά για δύο (2) πόντους &
καλάθι από την περιοχή των τριών πόντων μετρά για τρεις (3) πόντους.
252.2. Αν ένας παίκτης τυχαία πετύχει καλάθι στο καλάθι της ομάδας του, οι πόντοι θα καταγραφούν σαν να σημειώθηκαν από τον αρχηγό της αντιπάλου ομάδας.
252.3. Αν ένας παίκτης σκόπιμα πετύχει καλάθι στο καλάθι της ομάδας του, αυτό είναι παράβαση και το καλάθι δεν μετράει.
252.4. Αν ένας παίκτης προκαλέσει την είσοδο της μπάλας στο καλάθι από κάτω, κάνει παράβαση.ΑΡΘΡΟ 26o: ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ
26.1 Γενικές αρχές
26.1.1 Κάθε φορά που η μπάλα μπαίνει στο καλάθι, αλλά, η καλάθι των δύο ή των τριών πόντων δεν είναι έγκυρη, η επαναφορά θα πρέπει να γίνεται πλάγι από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών.
26.1.2 Μετά από ελεύθερη βολή(-ές), απόρροια τεχνικού ή αντιαθλητικού σφάλματος ή σφάλματος αποκλεισμού, η επαναφορά που επακολουθεί πρέπει να γίνεται από το μέσον της πλάγιας γραμμής απέναντι από το τραπέζι της Γραμματείας, άσχετα από το εάν η τελευταία ή μοναδική βολή ήταν επιτυχής.
Ο παίκτης που θα κάνει την επαναφορά από το μέσον του αγωνιστικού χώρου, θα πρέπει να έχει τα πόδια του, αριστερά δεξιά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής και του επιτρέπεται να μεταβιβάσει την μπάλα σε παίκτη σε κάθε σημείο του αγωνιστικού χώρου.
26.1.3 Μετά από προσωπικό σφάλμα παίκτη της ομάδας που έχει τον έλεγχο ζωντανής μπάλας ή από ομάδα που δικαιούται να επαναφέρει, την εκτός ορίων επαναφορά, θα πρέπει να την κάνει η ομάδα που την δικαιούται, από το πλησιέστερο σημείο που έγινε η παράβαση.
26.1.4 Ο Διαιτητής μπορεί να πετά ή να πασάρει με αναπήδηση την μπάλα προς τον παίκτη που θα την επαναφέρει, υπό τον όρο ότι:
ο Διαιτητής δεν είναι περισσότερο των 3 ή 4 μέτρων από τον παίκτη που πρόκειται να κάνει την επαναφορά,
ο παίκτης που πρόκειται να κάνει την επαναφορά βρίσκεται στο σωστό σημείο, όπως υποδείχθηκε από τον Διαιτητή &
η ομάδα που είναι έτοιμη να αποκτήσει τον έλεγχο της μπάλας δεν κερδίζει αθέμιτο πλεονέκτημα.
26.2 Μετά από πετυχημένο καλάθι ή πετυχημένη τελευταία ελεύθερη βολή:
26.2.1 οποιοσδήποτε αντίπαλος της ομάδας που πέτυχε καλάθι, θα κάνει την επαναφορά από την τελική γραμμή που σημειώθηκε το καλάθι.
Το ίδιο εφαρμόζεται όταν ο Διαιτητής δώσει την μπάλα σε έναν παίκτη ή την θέσει στην διάθεσή του μετά από Τάϊμ- άουτ ή μετά από οποιαδήποτε διακοπή του αγώνα, ύστερα από επιτυχία καλαθιού.
26.2.2 ο παίκτης που επαναφέρει, μπορεί να κινηθεί πλευρικά και ή προς τα πίσω ή να μεταβιβάσει την μπάλα σε συμπαίκτη του, πάνω ή πίσω από την τελική γραμμή, αλλά, η μέτρηση των πέντε(5) δευτερολέπτων αρχίζει από την στιγμή που η μπάλα είναι στην διάθεση του πρώτου παίκτη εκτός ορίων.
26.2.3 οι αντίπαλοι του παίκτη που επαναφέρει, δεν επιτρέπεται να αγγίξουν την μπάλα από την στιγμή που πέρασε μέσα από το καλάθι.
Μπορεί να υπάρξει ανεκτικότητα για τυχαίο ή ενστικτώδες άγγιγμα της μπάλας, αλλά αν μετά από την αρχική προειδοποίηση, η επαναφορά καθυστερεί από παρέμβαση στην μπάλα, τότε αυτό είναι Τεχνικό σφάλμα.
26.3 Μετά από μία καταστρατήγηση ή οποιαδήποτε άλλη διακοπή του αγώνα.
26.3.1 Ο παίκτης πρέπει να κάνει επαναφορά από σημείο εκτός ορίων που είναι πλησιέστερο στο σημείο καταστρατήγησης, που έχει υποδειχθεί από τον Διαιτητή ή όπου το παιχνίδι σταμάτησε, εκτός από σημείο πίσω από τον πίνακα.
26.3.2 Ο Διαιτητής πρέπει να δίνει στο χέρι, να μεταβιβάζει ή να θέτει την μπάλα στην διάθεση του παίκτη που θα κάνει την επαναφορά.
26.4 Κανόνας.
26.4.1 Ο παίκτης που επαναφέρει, δεν θα πρέπει:
να αγγίζει την μπάλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, πριν αυτή ακουμπήσει άλλον παίκτη,
να πατά στον αγωνιστικό χώρο, πριν ή στην διάρκεια απελευθέρωση της μπάλας,
να κάνει περισσότερο από πέντε (5) δευτερόλεπτα για να απελευθερώσει την μπάλα,
ενώ την απελευθερώνει, να γίνει η αιτία και η μπάλα να αγγίζει την περιοχή εκτός ορίων, χωρίς προηγουμένως να έχει αγγιχτεί από παίκτη που είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο,
να προκαλέσει την απ' ευθείας είσοδο της μπάλας στο καλάθι &
να κινείται πλαγίως σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου, κι' ούτε να κινείται σε περισσότερες, από μία κατεύθυνση από το σημείο που του υπέδειξε ο Διαιτητής, πριν ή κατά την διάρκεια απελευθέρωσης της μπάλας. Ωστόσο, επιτρέπεται να κινείται πίσω και κάθετα προς την γραμμή, τόσο όσο οι συνθήκες του το επιτρέπουν.
26.4.2 Κανένας άλλος παίκτης δεν θα πρέπει:
να έχει οποιοδήποτε μέλος του σώματός του επάνω από την γραμμή ορίων, πριν η μπάλα διασχίσει την γραμμή αυτή &
να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός (1) μέτρου από τον παίκτη που κάνει την επαναφορά, όταν η εκτός γραμμής ελεύθερη εμποδίων περιοχή, είναι μικρότερη των (2) μέτρων. Καταστρατήγηση του άρθρου 26.4 είναι παράβαση.
26.5 Ποινή.
Η μπάλα δίνεται στους αντιπάλους για επαναφορά στο σημείο της αρχικής επαναφοράς.ΑΡΘΡΟ 27o: ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΧΡΕΟΥΜΕΝΟΥ ΤΑΪΜ-ΑΟΥΤ.
27.1 Ορισμός.
Ένα χρεούμενο Τάϊμ-άουτ, είναι μία διακοπή του αγώνα, που ζητά ο προπονητής ή ο βοηθός προπονητή της ομάδας.
27.2 Κανόνας.
27.2.1 Κάθε χρεούμενο Τάϊμ-άουτ, διαρκεί ένα (1) λεπτό.
27.2.2 Μία ευκαιρία για Τάϊμ-άουτ αρχίζει όταν:
η μπάλα νεκρώνει, το ρολόι του αγώνα είναι σταματημένο και ο Διαιτητής έχει τελειώσει την επικοινωνία του με την Γραμματεία, όταν αναφέρει ένα σφάλμα ή μία παράβαση,
μπαίνει καλάθι εναντίον της ομάδας, που ζήτησε Τάϊμ-άουτ, πριν ή μετά το καλάθι.
27.2.3 Μία ευκαιρία για Τάϊμ-άουτ τελειώνει όταν:
ο Διαιτητής με την μπάλα μπαίνει στον κύκλο για να εκτελέσει μία αναπήδηση,
ο Διαιτητής μπαίνει στον περιοριστικό χώρο των ελευθέρων βολών, με ή χωρίς την μπάλα, για την διαδικασία εκτέλεσης της πρώτης ή μοναδικής ελεύθερης βολής &
η μπάλα είναι στην διάθεση ενός παίκτη για επαναφορά.
27.2.4 Ένα (1) χρεούμενο Τάϊμ-άουτ μπορεί ν α δοθεί σε κάθε ομάδα, στην διάρκεια κάθε μίας εκ΄ των τριών (3) πρώτων περιόδων, δύο (2) κατά την διάρκεια της τέταρτης περιόδου και ένα (1) κατά την διάρκεια κάθε παράτασης.
27.2.5 Το Τάϊμ-άουτ χρεώνεται στην ομάδα της οποίας ο προπονητής πρώτος έκανε το αίτημα, εκτός αν το Τάϊμ-άουτ χορηγήθηκε μετά από καλάθι που πέτυχαν οι αντίπαλοι, χωρίς να δοθεί σφάλμα.
27.2.6 Η αίτηση για χρεούμενο Τάϊμ-άουτ, μπορεί να ακυρωθεί μόνον πριν ο Σημειωτής ηχήσει το σήμα για ένα τέτοιο αίτημα.
27.2.7 Κατά την διάρκεια του Τάϊμ-άουτ, οι παίκτες μπορεί να αφήνουν τον αγωνιστικό χώρο και να κάθονται στον πάγκο της ομάδας τους, τα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στην περιοχή του πάγκου, επιτρέπεται να μπουν στον αγωνιστικό χώρο, υπό τον όρο, ότι παραμένουν κοντά στην περιοχή του πάγκου τους.
27.3 Διαδικασία.
27.3.1 Ο προπονητής ή ο βοηθός προπονητή έχει το δικαίωμα να ζητήσει ένα χρεούμενο Τάϊμ-άουτ. Αυτό πρέπει να το κάνει, πηγαίνοντας προσωπικά στον Σημειωτή, ζητώντας του καθαρά Τάϊμ-άουτ και κάνοντας το σχετικό σήμα.
27.3.2 Αμέσως μόλις αρχίσει ευκαιρία για Τάϊμ-άουτ, ο Σημειωτής θα δείξει στους Διαιτητές, ηχώντας το σήμα του, ότι έχει γίνει αίτημα για χορήγηση Τάϊμ-άουτ. Αν μπει καλάθι σε βάρος της ομάδας που ζήτησε το Τάϊμ-άουτ, ο χρονομέτρης θα σταματήσει αμέσως το ρολόι του αγώνα και θα ηχήσει το σήμα του.
27.3.3 Το Τάϊμ-άουτ αρχίζει όταν ο Διαιτητής σφυρίξει και δείξει το σχετικό σήμα.
27.3.4 Το Τάϊμ-άουτ τελειώνει όταν ο Διαιτητής σφυρίξει και καλέσει τις ομάδες να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο..
27.4 Περιορισμοί.
27.4.1 Δεν επιτρέπεται χορήγηση Τάϊμ-άουτ, μεταξύ ή μετά από ελεύθερη βολή (-ές), που είναι ποινή ενός σφάλματος, μέχρι η μπάλα να νεκρώσει ξανά και αφού κύλησε κάποιο χρονικό διάστημα στο ρολόι του αγώνα.
Εξαιρέσεις:
να σφυριχθεί σφάλμα μεταξύ των ελεύθερων βολών. Στην περίπτωση αυτή, οι ελεύθερες βολές θα ολοκληρωθούν και το Τάϊμ-άουτ θα χορηγηθεί πριν την διαδικασία εκτέλεσης της επόμενης ποινής,
να σφυριχθεί σφάλμα πριν η μπάλα ζωντανέψει, μετά την τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή. Στην περίπτωση αυτή, το Τάϊμ-άουτ θα χορηγηθεί πριν την διαδικασία εκτέλεσης της επόμενης ποινής &
να σφυριχθεί παράβαση πριν η μπάλα ζωντανέψει, μετά την τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή, η ποινή της οποίας είναι αναπήδηση ή επαναφορά.
27.4.2 Ένα χρεούμενο Τάϊμ-άουτ δεν θα χορηγείται, στην ομάδα που πέτυχε καλάθι, όταν το ρολόι του αγώνα είναι σταματημένο μετά από επιτυχία καλαθιού, στη διάρκεια των δύο (2) τελευταίων λεπτών της τέταρτης περιόδου ή κάθε παρατάσεως.
27.4.3 Αχρησιμοποίητα Τάϊμ-άουτ δεν μεταφέρονται στην επόμενη περίοδο ή παράταση.ΑΡΘΡΟ 28o: ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
28.1 Κανόνας.
28.1.1 Μία ομάδα μπορεί να αντικαταστήσει παίκτη(-ες), στην διάρκεια μίας ευκαιρίας για αντικατάσταση.
28.1.2 Ευκαιρία για αντικατάσταση αρχίζει, όταν:
η μπάλα έχει νεκρωθεί και το ρολόι του αγώνα έχει σταματήσει και ο Διαιτητής έχει τελειώσει την επικοινωνία του με την Γραμματεία, όταν αναφέρει σφάλμα ή παράβαση &
σημειωθεί καλάθι στα δύο (2) τελευταία λεπτά της τέταρτης περιόδου ή κάθε παράτασης, σε βάρος της ομάδας η οποία είχε ζητήσει αντικατάσταση. Η ευκαιρία για αντικατάσταση τελειώνει, όταν:
ο Διαιτητής με την μπάλα μπαίνει στον κύκλο για να εκτελέσει μία αναπήδηση,
ο Διαιτητής μπει στον περιοριστικό χώρο, με ή χωρίς την μπάλα, για την εκτέλεση της πρώτης ή μοναδικής ελεύθερης βολής &
η μπάλα βρίσκεται στη διάθεση του παίκτη για επαναφορά.
28.1.3 Ο παίκτης που αντικαταστάθηκε και ο αντικαταστάτης του που έγινε παίκτης, δεν μπορούν να ξαναμπούν στον αγώνα ή να τον εγκαταλείψουν αντίστοιχα, μέχρις ότου, η μπάλα ξανανεκρωθεί, αφού κύλησε κάποιο χρονικό διάστημα στο ρολόι του αγώνα.
Εξαιρέσεις:
η ομάδα έχει μείνει με λιγότερους από πέντε (5) παίκτες &
ο παίκτης που εμπλέκεται στη διόρθωση ενός λάθους, βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας του, αφού έχει αντικατασταθεί νομίμως.
28.2 Διαδικασία.
28.2.1 Ένας αναπληρωματικός έχει το δικαίωμα να ζητήσει αντικατάσταση. Θα το κάνει, πηγαίνοντας ο ίδιος στον Σημειωτή και ζητώντας του ζητώντας του ξεκάθαρα αντικατάσταση, κάνοντας το σχετικό σήμα. Θα καθίσει στον πάγκο ή στη θέση αλλαγής, μέχρις ότου υπάρξει ευκαιρία αντικατάστασης.
28.2.2 Αμέσως μόλις υπάρξει ευκαιρία για αντικατάσταση, ο Σημειωτής θα δείξει στους Διαιτητές, ηχώντας το σήμα του, ότι υπάρχει αίτημα για αντικατάσταση.
28.2.3 Ο αντικαταστάτης θα παραμένει εκτός οριογραμμής, μέχρις ότου οι Διαιτητές του δείξουν το σήμα της αντικατάστασης.
28.2.4 Ο παίκτης που αντικαταστάθηκε, δεν υποχρεούται να το αναφέρει, ούτε στον Σημειωτή ούτε στον Διαιτητή. Επιτρέπεται να πάει κατ' ευθείαν στον πάγκο της ομάδας του.
28.2.5 Οι αντικαταστάσεις θα πρέπει να ολοκληρώνονται το συντομότερο δυνατόν. Ένας παίκτης ο οποίος έχει διαπράξει το πέμπτο (5) του σφάλμα ή έχει αποκλειστεί, θα πρέπει να αντικατασταθεί μέσα σε τριάντα (30) δευτερόλεπτα. Αν κατά την κρίση των Διαιτητών υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση, η ομάδα του θα χρεώνεται ένα Τάιμ-άουτ.
28.2.6 Αν ζητηθεί αντικατάσταση κατά την διάρκεια ενός χορηγημένου Τάιμ-άουτ, ο αντικαταστάτης πρέπει να την αναφέρει στον Σημειωτή, πριν μπει στον αγώνα.
28.2.7 Η αίτηση αντικατάστασης μπορεί να ματαιωθεί, μόνο πριν ηχήσει το σήμα του Σημειωτή για ένα τέτοιο αίτημα.
28.3 Αλλαγές δεν επιτρέπονται:
28.3.1 Μετά από παράβαση από την ομάδα που δεν έχει την κατοχή της μπάλας για επαναφορά. Εξαιρέσεις:
Η ομάδα που έχει την επαναφορά, κάνει αντικατάσταση
Καταλογιστεί σφάλμα σε μία εκ των δύο ομάδων.
Χορηγηθεί Τάιμ-άουτ σε μία εκ των δύο ομάδων.
Ένας Διαιτητής διακόψει τον αγώνα.
28.3.2 Μεταξύ ή μετά από ελεύθερη βολή(-ές), που είναι αποτέλεσμα μίας (1) ποινής σφάλματος, μέχρις ότου η μπάλα ξανανεκρωθεί, αφού κύλησε κάποιο χρονικό διάστημα στο ρολόι του αγώνα. Εξαιρέσεις:
Σφυρίζεται σφάλμα μεταξύ των ελευθέρων βολών. Στην περίπτωση αυτή, οι ελεύθερες βολές θα ολοκληρωθούν και η αντικατάσταση θα γίνει πριν την διαδικασία της επόμενης ποινής.
Σφυρίζεται σφάλμα πριν η μπάλα ζωντανέψει, μετά την τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή. Στην περίπτωση αυτή η αντικατάσταση θα γίνει πριν την διαδικασία της επόμενης ποινής &
Σφυρίζεται παράβαση πριν η μπάλα ζωντανέψει, μετά την τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή, η ποινή της οποίας είναι αναπήδηση ή επαναφορά. Σε περίπτωση Σετ ελεύθερων βολών, που προέρχονται από περισσότερες της μίας (1) ποινής, κάθε Σετ ελευθέρων βολών, θα πρέπει να διεκπεραιώνεται ξεχωριστά.
28.3.3 Για παίκτη που εμπλέκεται σε αναπήδηση ή για παίκτη που πρέπει να εκτελέσει ελεύθερες βολές.
Εξαιρέσεις:
Έχει τραυματισθεί,
Έχει διαπράξει το πέμπτο του σφάλμα &
Έχει αποκλεισθεί.
28.3.4 Όταν το ρολόι του αγώνα είναι σταματημένο, από καλάθι που έβαλε η ομάδα που έχει ζητήσει αντικατάσταση στην διάρκεια των δύο (2) τελευταίων λεπτών της τέταρτης περιόδου ή κάθε παράτασης.
Εξαιρέσεις:
Στην διάρκεια χρεούμενου Τάϊμ-άουτ,
Η ομάδα σε βάρος της οποίας έχει μπει το καλάθι, έχει ζητήσει αντικατάσταση(-εις) &
Ένας Διαιτητής έχει διακόψει τον αγώνα.
28.4 Αντικατάσταση παίκτη που εκτελεί ελεύθερη βολή.
Ο παίκτης που εκτελεί ελεύθερη βολή(-ές), μπορεί να αντικατασταθεί, υπό την προϋπόθεση ότι:
Η αντικατάσταση είχε ζητηθεί πριν η ευκαιρία για αντικατάσταση τελειώσει για την πρώτη ή μοναδική ελεύθερη βολή, σε περίπτωση Σετ ελεύθερων βολών, εξ αιτίας περισσοτέρων της μίας (1) ποινής σφάλματος, κάθε Σετ βολών θα πρέπει να διεκπεραιώνεται ξεχωριστά.
Η μπάλα νεκρώνει, μετά την τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή. Αν αντικατασταθεί ο παίκτης που εκτελεί ελεύθερες βολές, οι αντίπαλοι μπορεί επίσης να πραγματοποιήσουν μόνο μία αντικατάσταση, υπό την προϋπόθεση, ότι το αίτημα για την αντικατάσταση αυτή είχε γίνει, πριν η μπάλα ζωντανέψει για την τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή.ΑΡΘΡΟ 29o: ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ή ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.
29.1 Μία περίοδος, παράταση ή ένας αγώνας τελειώνει, όταν το ρολόι του αγώνα σημάνει το τέλος του αγωνιστικού χρόνου.
29.2 Αν διαπράχθηκε σφάλμα όταν ή μόλις πριν το ρολόι του αγώνα ηχήσει, σημαίνοντας το τέλος περιόδου ή παρατάσεως, κάθε ενδεχόμενη ελεύθερη βολή(-ές) αποτέλεσμα αυτού του σφάλματος θα εκτελείται.ΑΡΘΡΟ 30o: ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΩ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑΣ.
30.1 Κανόνας.
Μία ομάδα χάνει τον αγώνα λόγω υπαιτιότητας, αν:
Αρνηθεί να αγωνισθεί, μετά την σχετική υπόδειξη του Διαιτητή,
Οι ενέργειές της εμποδίζουν την διεξαγωγή του αγώνα &
Δεκαπέντε (15΄) λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, η ομάδα δεν είναι παρούσα ή δεν είναι ικανή να παρουσιάσει στον αγωνιστικό χώρο πέντε (5) παίκτες, έτοιμους για να αγωνιστούν.
30.2 Ποινή.
30.2.1 Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ των αντιπάλων και το αποτέλεσμα θα είναι είκοσι μηδέν (20-0). Επιπλέον, η υπαίτια ομάδα, θα πάρει μηδέν (0) βαθμούς στην κατάταξη.
30.2.2 Για διπλούς αγώνες (εντός & εκτός) και για τα "Play-Offs" (των τριών αγώνων) η ομάδα που χάνει λόγω υπαιτιότητας τον πρώτο, τον δεύτερο ή τρίτο αγώνα, χάνει όλη την σειρά των αγώνων ή τα "Play-Offs". Αυτό δεν εφαρμόζεται για Play-Offs" (των πέντε αγώνων).ΑΡΘΡΟ 31o: ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ
31.1 Κανόνας
Μία ομάδα χάνει έναν αγώνα λόγω αδυναμίας, αν κατά την διάρκειά του, ο αριθμός των παικτών της στον αγωνιστικό χώρο, είναι μικρότερος των δύο (2).
31.2 Ποινή.
31.2.1 Αν η ομάδα, υπέρ της οποίας κατακυρώθηκε ο αγώνας προηγείται, το τρέχον αποτέλεσμα κατά την στιγμή της διακοπής, θα παραμένει. Αν η ομάδα υπέρ της ομάδας κατακυρώθηκε ο αγώνας δεν προηγείται, το αποτέλεσμα θα καταγραφεί δύο μηδέν (2-0) υπέρ της. Επιπλέον, η υπαίτια ομάδα, θα πάρει έναν (1) βαθμό στην κατάταξη.
31.2.2. Για διπλούς αγώνες (εντός και εκτός έδρας), που υπολογίζεται το σύνολο των πόντων, η ομάδα που χάνει λόγω αδυναμίας τον πρώτο ή τον δεύτερο αγώνα, χάνει ολόκληρη την σειρά λόγω αδυναμίας.ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΚΤΟΣ - ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 32o- ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
32.1 Ορισμός
Μία παράβαση αποτελεί καταστρατήγηση των κανονισμών.
32.2 Διαδικασία
Όταν αποφασίζουν για παράβαση, σε κάθε περίπτωση, οι Διαιτητές θα πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τους και να συνεκτιμούν τις ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές:
Το πνεύμα και τον σκοπό των κανονισμών και την αναγκαιότητα της διατήρησης της ακεραιότητας του αθλήματος
Συνέπεια στην εφαρμογή κοινής λογικής σε κάθε αγώνα, έχοντας κατά νου, τις ικανότητες των παικτών, τη στάση και την συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια του αγώνα &
Συνέπεια στην διατήρηση της ισορροπίας, μεταξύ του ελέγχου και της ροής του αγώνα, έχοντας την "αίσθηση" για το τι προσπαθούν να κάνουν οι συμμετέχοντες και αποφασίζοντας αυτό που είναι σωστό για τον αγώνα.
32.3 Ποινή.
Η μπάλα πρέπει να δίδεται στους αντιπάλους για επαναφορά από εκτός ορίων και στο πλησιέστερο σημείο που έγινε η καταστρατήγηση, εκτός από την περιοχή ακριβώς πίσω από τον πίνακα.
Εξαιρέσεις: άρθρα 26.5, 41.3, 5.4.6 και 57.5.4.ΑΡΘΡΟ 33o: ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΛΑ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ.
33.1 Ορισμός.
33.1.1 Ένας παίκτης είναι εκτός ορίων, όταν οποιοδήποτε μέρος του σώματός του, είναι σε επαφή με το δάπεδο ή με οποιοδήποτε αντικείμενο, αλλά , όχι με παίκτη, πέρα, επί ή εκτός των οριογραμμών.
33.1.2 Η μπάλα βρίσκεται εκτός ορίων, όταν ακουμπά:
Έναν παίκτη ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που βρίσκεται εκτός ορίων,
Το δάπεδο ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο επί ή εκτός των οριογραμμών &
Τα στηρίγματα του πίνακα, το πίσω μέρος του ή οποιοδήποτε αντικείμενο πάνω και ή πίσω από αυτόν.\
33.2 Κανόνας.
33.2.1 Η εκτός ορίων έξοδος της μπάλας προκαλείται από τον τελευταίο παίκτη που την άγγιξε ή που αυτός αγγίχτηκε από αυτήν, ακόμα κι αν αυτή φύγει εκτός ορίων, ακουμπώντας κάτι άλλο εκτός από έναν παίκτη.
33.2.2 Αν η μπάλα είναι εκτός ορίων, εξ αιτίας του ότι άγγιξε ή αγγίχτηκε από έναν παίκτη που είναι επί ή εκτός της οριογραμμής, αυτός ο παίκτης προκάλεσε την εκτός ορίων έξοδο της μπάλας.ΑΡΘΡΟ 34o: ΝΤΡΙΜΠΛΑ (ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ)
34.1 Ορισμός.
34.1.1 Η ντρίμπλα αρχίζει, όταν ένας παίκτης, που έχει τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο, την πετά, κτυπά, κυλά ή την ντριμπλάρει (προωθεί) στον αγωνιστικό χώρο και την αγγίζει ξανά πριν αυτή αγγίξει άλλον παίκτη.
Η ντρίμπλα τελειώνει, όταν ένας παίκτης αγγίζει την μπάλα ταυτόχρονα και με α δύο του χέρια ή αυτή παραμένει στο ένα ή και στα δύο χέρια του. Κατά την διάρκεια της ντρίμπλας, η μπάλα μπορεί να πεταχτεί στον αέρα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή αγγίζει το δάπεδο, πριν ο παίκτης την αγγίζει πάλι με τα χέρια του.
34.1.2 Ένας παίκτης που τυχαία χάνει και μετά ξανακερδίζει τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο, θεωρείται ότι έχει εκτελέσει αδεξιότητα με την μπάλα.
34.1.3 Τα ακόλουθα δεν είναι ντρίμπλα:
Αλλεπάλληλες προσπάθειες για καλάθι.
Αδεξιότητα με την μπάλα, στην αρχή ή στο τέλος της ντρίμπλας,
Προσπάθειες για απόκτηση ελέγχου της μπάλας, κτυπώντας την από τον χώρο άλλων παικτών,
Κτυπώντας την μπάλα, που τον έλεγχό της έχει άλλος παίκτης,
Παρέμβαση σε μεταβίβαση και κατοχή της μπάλας
Μεταβίβαση της μπάλας από χέρι σε χέρι και η δυνατότητα παραμονής της στο ή στα χέρια, πριν αυτή αγγίξει το δάπεδο, με την προϋπόθεση ότι δεν έγινε παράβαση βημάτων.
34.2 Κανόνας
Ένας παίκτης δεν πρέπει να ντριμπλάρει για δεύτερη φορά, αφού έχει τελειώσει η πρώτη ντρίμπλα, εκτός κι αν έχασε τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο, εξ αιτίας:
Προσπάθειας για επιτυχίας καλαθιού
Επαφής από έναν αντίπαλο &
Μεταβίβασης ή αδεξιότητας, που στη συνέχεια, αγγίχτηκε ή έχει αγγιχτεί από άλλον παίκτη.ΑΡΘΡΟ 35o: ΒΗΜΑΤΑ
35.1 Ορισμός.
35.1.1 Βήματα είναι η παράνομη κίνηση του ενός ή και των δύο ποδιών του παίκτη, πέραν των περιορισμών που περιγράφονται στο παρόν άρθρο, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ενόσω κρατά μία ζωντανή μπάλα στον αγωνιστικό χώρο.
35.1.2 Πίβοτ, είναι η κίνηση του παίκτη, που κρατά ζωντανή μπάλα στον αγωνιστικό χώρο, όταν βηματίζει μία ή περισσότερες φορές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με το ίδιο πόδι, ενώ το άλλο πόδι, αποκαλούμενο πόδι πίβοτ, διατηρεί το ίδιο σημείο επαφής με το δάπεδο.
35.2 Κανόνας.
35.2.1 Καθορισμός του ποδιού πίβοτ:
Ένας παίκτης που πιάνει την μπάλα έχοντας τα δύο πόδια του στο δάπεδο, μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πόδι, σαν πόδι πίβοτ. Τη στιγμή που ένα πόδι σηκώνεται, το άλλο αυτομάτως γίνεται πόδι πίβοτ,
Ένας παίκτης που πιάνει την μπάλα, ενώ κινείται ή ντριμπλάρει, μπορεί να σταματήσει ως ακολούθως:
αν ένα πόδι αγγίζει το δάπεδο:
εκείνο το πόδι γίνεται πόδι πίβοτ, αμέσως μόλις το άλλο πόδι αγγίξει το έδαφος &
ο παίκτης μπορεί να πηδήξει από εκείνο το πόδι και να προσγειωθεί και με τα δύο πόδια ταυτοχρόνως, τότε κανένα από τα δύο πόδια δεν μπορεί να γίνει το πόδι πίβοτ,
αν και τα δύο πόδια είναι στον αέρα και ο παίκτης:
προσγειωθεί και στα δύο πόδια ταυτοχρόνως, τότε, το ένα ή το άλλο πόδι, μπορεί να είναι το πόδι πίβοτ. Τη στιγμή που ένα πόδι σηκώθηκε, το άλλο αυτομάτως γίνεται το πόδι πίβοτ,
προσγειωθεί στο ένα πόδι ακολουθούμενο από το άλλο πόδι, τότε, το πρώτο πόδι που θα αγγίξει το έδαφος, είναι το πόδι πίβοτ &
προσγειωθεί στο ένα πόδι, ο παίκτης μπορεί να πηδήξει από αυτό το πόδι και να προσγειωθεί στα δύο πόδια, ταυτοχρόνως, τότε, κανένα πόδι δεν γίνεται πόδι πίβοτ,
35.2.2 Προώθηση με την μπάλα
Αφού έχει καθοριστεί το πόδι πίβοτ, ενώ υπάρχει έλεγχος ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο:
σε μεταβίβαση ή σε σουτ για καλάθι, το πόδι πίβοτ μπορεί να σηκωθεί, αλλά, δεν μπορεί να ξαναπατήσει στο δάπεδο, πριν η μπάλα απελευθερωθεί από το χέρι(-α) του &
για να αρχίσει μία ντρίμπλα, το πόδι πίβοτ δεν μπορεί να σηκωθεί πριν η μπάλα απελευθερωθεί από το χέρι(-α).
Μετά από σταμάτημα, όταν κανένα από τα δύο πόδια δεν είναι πόδι πίβοτ:
σε μεταβίβαση ή σε σουτ για καλάθι, το ένα ή και τα δύο πόδια μπορεί να σηκωθούν, αλλά, δεν μπορούν να ξαναπατήσουν στο δάπεδο, πριν η μπάλα αποδεσμευτεί από το χέρι(-α) &
για να αρχίσει μία ντρίμπλα, κανένα πόδι δεν μπορεί να σηκωθεί πριν η μπάλα απελευθερωθεί από το χέρι(-α).
35.2.3 Παίκτης που πέφτει, ξαπλώνει ή κάθεται στο δάπεδο.
Είναι νόμιμο όταν ένας παίκτης, ενώ κρατά την μπάλα, πέφτει στο δάπεδο ή ενώ είναι ξαπλωμένος ή καθισμένος στο δάπεδο, αποκτά τον έλεγχο της μπάλας.
Είναι παράβαση αν τότε ο παίκτης, γλιστράει, κυλάει ή προσπαθεί να σηκωθεί όρθιος, ενώ κρατά την μπάλα.ΑΡΘΡΟ 36o: ΤΡΙΑ (3) ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ
36.1 Κανόνας.
36.1.1 Ένας παίκτης δεν θα παραμένει στον περιοριστικό χώρο των αντιπάλων για περισσότερο από τρία (3) συναπτά δευτερόλεπτα, ενόσω η ομάδα του ελέγχει ζωντανή μπάλα στον αγωνιστικό χώρο και το ρολόι του αγώνα λειτουργεί.
36.1.2 Πρέπει να επιδεικνύεται ανοχή για παίκτη που:
Κάνει προσπάθεια να εγκαταλείψει τον περιοριστικό χώρο,
Βρίσκεται στον περιοριστικό χώρο όταν αυτός ή συμπαίκτης του είναι σε προσπάθεια για σουτ και η μπάλα εγκαταλείπει μόλις έχει εγκαταλείψει το χέρι(-α) του σε προσπάθεια για καλάθι &
Ντριμπλάρει προς τα μέσα, κάνοντας προσπάθεια για καλάθι, ενώ ήταν ήδη στον περιοριστικό χώρο για λιγότερο από τρία (3) δευτερόλεπτα.
36.1.3 Για να θεωρηθεί ότι ένας παίκτης είναι εκτός του περιοριστικού χώρου, θα πρέπει να πατάει και με τα δύο πόδια του έξω από αυτόν.ΑΡΘΡΟ 37o: ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΕΝΑ.
37.1 Ορισμός.
Ένας παίκτης που κρατά ζωντανή μπάλα στον αγωνιστικό χώρο, είναι στενά φυλασσόμενος, όταν ένας αντίλαλος του είναι σε ενεργή θέση άμυνας, σε απόσταση όχι περισσότερο από (1) μέτρο.
37.2 Κανόνας
Ένας στενά φυλασσόμενος παίκτης, πρέπει να έχει μεταβιβάσει, σουτάρει ή ντριμπλάρει την μπάλα σε πέντε (5) δευτερόλεπτα.ΑΡΘΡΟ 38o: ΟΚΤΩ (8) ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ
38.1 Κανόνας.
38.1.1 Όποτε ένας παίκτης αποκτά τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στο πίσω γήπεδο, η ομάδα του πρέπει σε οκτώ (8΄΄) δευτερόλεπτα, να έχει περάσει την μπάλα στο εμπρός γήπεδο.
38.1.2. Το πίσω γήπεδο μίας ομάδας αποτελείται από το δικό της καλάθι, το μέσα στα όρια μέρος του πίνακα και το τμήμα του αγωνιστικού χώρου που ορίζεται από την τελική γραμμή πίσω από το δικό της καλάθι, τις πλάγιες γραμμές και την κεντρική γραμμή.
38.1.3 Το εμπρός γήπεδο μίας ομάδας αποτελείται από το καλάθι των αντιπάλων, το μέσα τα όρια μέρος του πίνακα και το τμήμα του αγωνιστικού χώρου που ορίζεται από την τελική γραμμή πίσω από το καλάθι των αντιπάλων, τις πλάγιες γραμμές και από την ακμή της κεντρικής γραμμής προς το καλάθι των αντιπάλων.
38.1.4 Η μπάλα πηγαίνει στο εμπρός γήπεδο της ομάδας, όταν αγγίζει το εμπρός γήπεδο ή αγγίζει έναν παίκτη ή έναν Διαιτητή ο οποίος έχει μέρος του σώματός του σ επαφή με το εμπρός γήπεδο.ΑΡΘΡΟ 39o: ΕΙΚΟΣΙΤΕΣΣΕΡΑ (24) ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ.
39.1 Κανόνας.
39.1.1 Κάθε φορά που ένας παίκτης αποκτά τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο, πρέπει να επιχειρείται από την ομάδα του προσπάθεια σουτ για καλάθι, μέσα σε εικοσιτέσσερα (24) δευτερόλεπτα.
Σουτ για καλάθι έχουμε όταν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Η μπάλα να αφήσει το χέρι(-α) του παίκτη σε σουτ για καλάθι, πριν ηχήσει το σήμα της συσκευής των 24 δευτερολέπτων &
Αφού η μπάλα έχει αφήσει το χέρι(-α) του παίκτη σε σουτ για καλάθι, αυτή πρέπει να αγγίξει το στεφάνι πριν ηχήσει το σήμα της συσκευής των 24 δευτερολέπτων.
39.1.2. Αν η ομάδα που έχει τον έλεγχο της μπάλας αποτύχει να κάνει σουτ για καλάθι μέσα σε 24 δευτερόλεπτα, αυτό θα υποδεικνύεται με τον ήχο της συσκευής των 24 δευτερολέπτων.
39.1.3. Όταν ένα σουτ για καλάθι γίνεται κοντά στην λήξη της περιόδου των 24 δευτερολέπτων και το σήμα ήχησε ενώ η μπάλα ήταν στον αέρα, αφού αυτή είχε αφήσει το χέρι(-α) του παίκτη και η μπάλα μπει στο καλάθι, το καλάθι μετρά.
39.2 Διαδικασία.
39.2.1 Αν η συσκευή των 24 δευτερολέπτων επαναρυθμιστεί κατά λάθος, οι Διαιτητές πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι αμέσως μόλις το ανακαλύψουν, υπό την προϋπόθεση ότι καμία από τις δύο ομάδες δεν μπαίνει σε μειονεκτική θέση. Ο χρόνος της συσκευής των 24 δευτερολέπτων θα διορθωθεί και η κατοχή της μπάλας θα επιστραφεί στην ομάδα που είχε προηγουμένως τον έλεγχό της.
39.2.2 Αν η συσκευή των 24 δευτερολέπτων ηχήσει κατά λάθος, ενώ μία ομάδα έχει τον έλεγχο της μπάλας, οι Διαιτητές θα σταματούν τον αγώνα αμέσως. Η κατοχή της μπάλας και μία νέα περίοδος 24 δευτερολέπτων θα δίνεται στην ομάδα που είχε προηγουμένως τον έλεγχό της, όταν ήχησε η συσκευή. Όλοι οι περιορισμοί που αφορούν την παρεμβολή και παρέμβαση στην τροχιά της μπάλας, εφαρμόζονται.
39.2.3 Αν η συσκευή των 24 δευτερολέπτων ηχήσει κατά λάθος, ενώ καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε τον έλεγχο της μπάλας, ο αγώνας θα συνεχιστεί με αναπήδηση.ΑΡΘΡΟ 40o: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΓΗΠΕΔΟ (ΕΜΠΡΟΣ-ΠΙΣΩ).
40.1 Ορισμός.
40.1.1 Η μπάλα πηγαίνει στο πίσω γήπεδο μίας ομάδας, όταν:
Αγγίζει το πίσω γήπεδο &
Αγγίζει έναν παίκτη ή έναν Διαιτητή ο οποίος έχει μέρος του σώματός του σε επαφή με το πίσω γήπεδο.
40.1.2 Η μπάλα θεωρείται ότι έχει επιστρέψει στο πίσω γήπεδο, όταν ένας παίκτης της ομάδας που έχει τον έλεγχο της μπάλας είναι:
Ο τελευταίος που αγγίζει την μπάλα στο εμπρός γήπεδο και παίκτης της ιδίας ομάδας, είναι ο πρώτος που αγγίζει την μπάλα:
αφού αυτή έχει αγγίξει στο πίσω γήπεδο ή
αν αυτός ο παίκτης είναι σε επαφή με το πίσω γήπεδο &
Ο τελευταίος που άγγιξε την μπάλα στο πίσω γήπεδο, αφού στη συνέχεια αυτή είχε αγγίξει το εμπρός γήπεδο και τότε, ένας παίκτης της ιδίας ομάδας, που βρίσκεται σε επαφή με το πίσω γήπεδο, είναι ο πρώτος που αγγίζει την μπάλα. Αυτοί οι περιορισμοί εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις στο εμπρός γήπεδο μίας ομάδας, συμπεριλαμβανομένων και των επαναφορών.
40.2 Κανόνας. Ο παίκτης που έχει τον έλεγχο της ζωντανής μπάλας στο εμπρός γήπεδο, δεν πρέπει να προκαλέσει την επιστροφή της στο πίσω γήπεδο. Αυτό δεν ισχύει για περιπτώσεις, που μετά από ελεύθερη βολή(-ές) ακολουθεί κατοχή της μπάλας για επαναφορά της από το μέσον της πλάγιας γραμμής.ΑΡΘΡΟ 41o: ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΜΠΑΛΑ
41.1 Ορισμός.
41.1.1 Σουτ για καλάθι έχουμε όταν η μπάλα που κρατιέται στο χέρι(-α) ρίχνεται προς το αντίπαλο καλάθι.
Κτύπημα είναι όταν η μπάλα κατευθύνεται με το χέρι(-α), προς το καλάθι των αντιπάλων.
Κάρφωμα είναι όταν η μπάλα πιέζεται δυναμικά να μπει στο καλάθι των αντιπάλων, με το ένα ή με τα δύο χέρια.
Το κτύπημα και το κάρφωμα, θεωρούνται σουτ για καλάθι.
41.1.2 Το σουτ για καλάθι αρχίζει όταν η μπάλα αφήνει το χέρι(-α) του παίκτη, ο οποίος βρίσκεται σε προσπάθεια για σουτ.
41.1.3 Το σουτ για καλάθι τελειώνει όταν η μπάλα:
Μπει κατ' ευθείαν στο καλάθι από επάνω και παραμείνει ή περάσει μέσα από αυτό,
Δεν έχει πλέον την πιθανότητα να μπει στο καλάθι, απ' ευθείας ή αφού η μπάλα έχει αγγίξει το στεφάνι,
Αγγίζεται νόμιμα από παίκτη, αφού αυτή έχει ήδη αγγίξει το στεφάνι,
Αγγίζει το δάπεδο &
Νεκρώνεται.
41.2 Κανόνας.
41.2.1 Παρεμβολή (goal tending) κατά την διάρκεια του σουτ έχουμε όταν:
Ένας παίκτης αγγίζει την μπάλα, η οποία είναι στην καθοδική της πορεία και εντελώς πάνω από το επίπεδο του στεφανιού &
Ένας παίκτης αγγίζει την μπάλα, αφού αυτή έχει κτυπήσει τον πίνακα και είναι εντελώς πάνω από το επίπεδό του στεφάνι. Αυτοί οι περιορισμοί εφαρμόζονται μόνο μέχρις ότου η μπάλα δεν έχει πλέον την πιθανότητα να μπει στο καλάθι, απ' ευθείας ή αφού αυτή έχει αγγίξει το στεφάνι.
41.2.2 Παρέμβαση (interference) στην μπάλα έχουμε, κατά την διάρκεια του σουτ, όταν:
Παίκτης αγγίζει το καλάθι ή τον πίνακα, ενώ η μπάλα είναι σε επαφή με το στεφάνι,
Παίκτης αγγίξει την μπάλα από κάτω και δια μέσω του καλαθιού,
Αμυνόμενος παίκτης αγγίζει την μπάλα ή το καλάθι, ενώ η μπάλα είναι μέσα σε αυτό &
Αμυνόμενος παίκτης προκαλεί τον κραδασμό το πίνακα ή του στεφανιού, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε η μπάλα, σύμφωνα με την γνώμη των Διαιτητών, εμποδίζεται να μπει στο καλάθι.
41.2.3 Όλες οι διατάξεις περί παρεμβολής στο σουτ και παρέμβασης στην μπάλα, θα ισχύουν, όταν η μπάλα είναι σε πτήση στην διάρκεια σε σουτ για καλάθι και ακουστεί σφύριγμα Διαιτητή ή σήμα του ρολογιού του αγώνα ή της συσκευής των εικοσιτεσσάρων (24) δευτερολέπτων.
41.3 Ποινή.
41.3.1 Αν η παράβαση έχει γίνει από την επιτιθέμενη ομάδα, κανένας πόντος δεν κατακυρώνεται. Η μπάλα δίνεται στους αντιπάλους για επαναφορά από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών.
41.3.2 Αν η παράβαση έχει γίνει από την αμυνόμενη ομάδα, κατακυρώνεται στην επιτιθέμενη ομάδα:
Δύο (2) πόντοι, αν το σουτ έγινε από την περιοχή των δύο πόντων &
Τρεις (3) πόντοι, όταν το σουτ έγινε από την περιοχή των τριών πόντων. Η κατακύρωση των πόντων και η ακολουθούμενη διαδικασία είναι η ίδια, σαν η κατακύρωση των πόντων να ήταν αποτέλεσμα εισόδου της μπάλας στο καλάθι.
41.3.3 Αν η παράβαση έχει διαπραχθεί ταυτόχρονα από παίκτες των δύο ομάδων, κανένας πόντος δεν κατακυρώνεται. Ο αγώνας θα ξαναρχίσει με αναπήδηση.ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΒΔΟΜΟΣ - ΣΦΑΛΜΑΤΑ
ΑΡΘΡΟ 42o- ΣΦΑΛΜΑΤΑ
42.1 Ορισμός.
Σφάλμα είναι η καταστρατήγηση του κανονισμού, που περιλαμβάνει την προσωπική επαφή με έναν αντίπαλο και ή αντιαθλητική συμπεριφορά.
42.2 Κανόνας
Ένα σφάλμα καταλογίζεται εις βάρος του υπαιτίου και στη συνέχεια τιμωρείται σύμφωνα με τους κανονισμούς.ΑΡΘΡΟ 43o- ΕΠΑΦΗ.
43.1 Ορισμός.
43.1.1 Σε έναν αγώνα καλαθοσφαίρισης, στον οποίο δέκα (10) παίκτες κινούνται με ταχύτητα σε ένα περιορισμένο χώρο, προσωπικές επαφές δεν μπορεί να αποφευχθούν.
43.1.2 Για να αποφασίσουν, αν πρέπει ή όχι να τιμωρηθεί μία τέτοια επαφή, οι Διαιτητές, σε κάθε περίσταση, λαμβάνουν υπ' όψιν τους και συνεκτιμούν τις ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές:
Το πνεύμα και τον σκοπό του κανονισμού και την ανάγκη να διατηρηθεί η ακεραιότητα του αγώνα,
Συνέπεια στην εφαρμογή της αρχής του "πλεονεκτήματος-μειονεκτήματος", με την οποία οι Διαιτητές δεν θα επιδιώκουν την άσκοπη διακοπή της ροής του αγώνα, προκειμένου να τιμωρήσουν μια τυχαία προσωπική επαφή, η οποία δεν δίνει πλεονέκτημα στον υπαίτιο παίκτη, ούτε βάζει τον αντίπαλό του σε μειονεκτική θέση,
Συνέπεια στην εφαρμογή κοινής λογικής σε κάθε αγώνα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ικανότητες των εμπλεκομένων παικτών, τη στάση και τη συμπεριφορά τους, κατά την διάρκειά του &
Συνέπεια στην διατήρηση ισορροπίας μεταξύ ελέγχου και ροής του αγώνα, έχοντας "αίσθηση" του γιατί οι συμμετέχοντες προσπαθούν να κάνουν αυτό που κάνουν και σφυρίζοντας ότι είναι το σωστό για τον αγώνα.ΑΡΘΡΟ 44o- ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ.
44.1 Ορισμός:
44.1.1 Προσωπικό σφάλμα είναι ένα σφάλμα παίκτη, το οποίο περιλαμβάνει αντικανονική επαφή με έναν αντίπαλο, ανεξάρτητα αν η μπάλα είναι ζωντανή ή νεκρή. Ένας παίκτης δεν θα κρατά, εμποδίζει, σπρώχνει, πέφτει επάνω, βάζει τρικλοποδιές, παρεμποδίζει την κίνηση ενός αντιπάλου παίκτη, εκτείνοντας το χέρι, τον βραχίονα, τον αγκώνα, τον ώμο, τον γοφό, το πόδι, το γόνατο ή το πέλμα του, ούτε κάμπτοντας το σώμα του σε μία "μη κανονική" θέση (έξω από τον κύλινδρό του). Επίσης, ούτε να συμμετέχει σε οποιοδήποτε σκληρό ή βίαιο παιχνίδι.
44.1.2 Παρεμπόδιση, είναι η αντικανονική προσωπική επαφή, η οποία εμποδίζει την κίνηση αντιπάλου παίκτη, με ή χωρίς την μπάλα στην κατοχή του.
44.1.3 Πέσιμο επάνω, είναι η προσωπική επαφή ενός παίκτη, με ή χωρίς την μπάλα ο οποίος σπρώχνει ή πέφτει πάνω στον κορμό ενός αντιπάλου παίκτη.
44.1.4 Φρούρηση από πίσω, είναι η προσωπική επαφή αμυνομένου παίκτη, σε αντίπαλό του, φρουρώντας τον από πίσω. Το γεγονός και μόνο, ότι ο αμυνόμενος παίκτης προσπαθεί να παίξει την μπάλα, δεν του δίνει το δικαίωμα να προκαλεί σωματική επαφή από πίσω, με τον αντίπαλο παίκτη.
44.1.5 Κράτημα, είναι η προσωπική επαφή με αντίπαλο παίκτη, η οποία παρεμποδίζει την ελευθερία των κινήσεών του. Η επαφή αυτή, μπορεί να γίνεται με οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
44.1.6 Αντικανονικό φράγμα, είναι η προσπάθεια αντικανονικής παρεμπόδισης ή αποτροπής ενός αντιπάλου, ο οποίος δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας, να φθάσει στην θέση που επιθυμεί στον αγωνιστικό χώρο.
44.1.7 Αντικανονική χρήση χεριών, έχουμε όταν αμυντικός παίκτης που βρίσκεται σε θέση άμυνας, βάζει το χέρι(-α) του και το διατηρεί σε επαφή με αντίπαλο παίκτη, με ή χωρίς την μπάλα, παρεμποδίζοντας την κίνησή του.
44.1.8 Σπρώξιμο, είναι η προσωπική επαφή με οποιοδήποτε μέρος του σώματος, η οποία γίνεται όταν ένας παίκτης βίαια μετακινεί ή προσπαθεί να μετακινήσει έναν αντίπαλο παίκτη, ο οποίος έχει ή δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας.
44.2 Ποινή:
Ένα προσωπικό σφάλμα θα χρεώνεται σε βάρος του υπαιτίου σε όλες τις περιπτώσεις. Επιπροσθέτως:
44.2.1 εάν το σφάλμα έγινε σε παίκτη που δεν ήταν σε προσπάθεια για σουτ:
ο αγώνας θα συνεχισθεί με επαναφορά εκτός ορίων, από την ομάδα που δεν είναι υπαίτια, πλησιέστερα στο σημείο της καταστρατήγησης
αν η υπαίτια ομάδα έχει συμπληρώσει τα ομαδικά σφάλματα, τότε εφαρμόζεται το άρθρο 55 (ομαδικά σφάλματα: ποινή).
44.2.2 Αν το σφάλμα έγινε σε βάρος παίκτη που έκανε σουτ για καλάθι:
και είναι επιτυχές, θα μετρήσει και θα χορηγηθεί μία ελεύθερη βολή,
από την περιοχή δύο πόντων και είναι αποτυχημένο, θα χορηγηθούν 2 ελεύθερες βολές,
από την περιοχή τριών πόντων και είναι αποτυχημένο, θα χορηγηθούν 3 ελεύθερες βολές,
και το σφάλμα έγινε όταν ή ακριβώς πριν ηχήσει το χρονόμετρο του αγώνα, σημαίνοντας την λήξη περιόδου παράτασης ή ηχήσει το σήμα του χρονομέτρη της συσκευής των 24 δευτερολέπτων, ενώ η μπάλα βρισκόταν ακόμα στο χέρι(-α) του παίκτη και το σουτ είναι επιτυχημένο, δεν θα μετρήσει. Θα χορηγηθούν δύο (2) ή τρεις (3) ελεύθερες βολές.
44.3 Αρχή του κυλίνδρου. Η αρχή του κυλίνδρου, ορίζεται σαν χώρος νοητού κυλίνδρου, που έχει καταλάβει ένας παίκτης στο δάπεδο. Αυτός, συμπεριλαμβάνει τον χώρο επάνω από τον παίκτη και περιορίζεται:
Μπροστά: από τις παλάμες και τους βραχίονες,
Πίσω: από τους γλουτούς & Πλάγια: από τις εξωτερικές πλευρές των βραχιόνων και των ποδιών. Οι παλάμες και τα χέρια μπορούν να εκταθούν μπροστά από τον κορμό, όχι πέραν της θέσης που τα πόδια και τα χέρια, κυρτά στους αγκώνες, έτσι ώστε ο πήχης των χεριών και ολόκληρα τα χέρια να υψώνονται. Η απόσταση μεταξύ των ποδιών είναι ανάλογη του ύψους.
44.4 Αρχή της κατακόρυφου.
44.4.1 Κάθε παίκτης, έχει το δικαίωμα να καταλαμβάνει μία οποιαδήποτε θέση (κύλινδρος) στον αγωνιστικό χώρο, που δεν έχει ήδη καταληφθεί από έναν αντίπαλο παίκτη.
44.4.2 Η αρχή αυτή, προστατεύει τον χώρο στο δάπεδο, τον οποίο καταλαμβάνει ο παίκτης και το χώρο από πάνω του όταν αυτός πηδά κάθετα μέσα σε αυτόν.
44.4.3 Μόλις ο παίκτης αφήνει αυτήν την κάθετη θέση (κύλινδρος) και υπάρξει σωματική επαφή με αντίπαλο παίκτη, ο οποίος έχει εδραιώσει την δική του κάθετη θέση (κύλινδρος) τότε, ο παίκτης που άφησε την κάθετη θέση του (κύλινδρος), είναι υπεύθυνος για την επαφή αυτή.
44.4.4. Ο αμυνόμενος δεν πρέπει να τιμωρείται επειδή άφησε το δάπεδο κάθετα (μέσα στον κύλινδρό του) ή γιατί έχει τα χέρια και τα μπράτσα του τεντωμένα προς τα επάνω, αλλά, μέσα στον κύλινδρό του.
44.4.5 Επιτιθέμενος παίκτης ευρισκόμενος στο δάπεδο ή στον αέρα, δεν πρέπει να προκαλεί επαφή με τον αμυνόμενο παίκτη, ο οποίος βρίσκεται σε νόμιμη θέση άμυνας:
Χρησιμοποιώντας τα μπράτσα του, για να δημιουργήσει επιπρόσθετο χώρο για τον εαυτό του (καθάρισμα χώρου) &
Απλώνοντας τα πόδια ή τα μπράτσα του, για να δημιουργήσει επαφή, κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά το σουτ για επιτυχία καλαθιού.
44.4 Νόμιμη θέση άμυνας.
44.5.1 Ένας αμυνόμενος παίκτης έχει αρχικά εδραιώσει νόμιμη αμυντική θέση, όταν:
Έχει μέτωπο προς τον αντίπαλό του &
Έχει και τα δύο του πόδια στο δάπεδο.
44.5.2 Η νόμιμη θέση άμυνας, εκτείνεται καθέτως προς τα επάνω από αυτόν (κύλινδρος), από το δάπεδο έως την οροφή. Μπορεί να σηκώσει τα χέρια και τα μπράτσα του επάνω από το κεφάλι του ή να πηδήξει κάθετα, αλλά, πρέπει να τα διατηρεί σε κάθετη θέση μέσα στον νοητό κύλινδρό του.
44.6 Φρούρηση παίκτη, που έχει τον έλεγχο της μπάλας.
44.6.1 Όταν γίνεται άμυνα σε παίκτη, ο οποίος έχει τον έλεγχο της μπάλας (την κρατά ή ντριμπλάρει), τα στοιχεία του χρόνου και της απόστασης δεν λαμβάνονται υπ' όψιν.
44.6.2 Ο παίκτης με την μπάλα, πρέπει να αναμένει ότι θα φρουρηθεί και πρέπει να είναι προετοιμασμένος να σταματήσει ή να αλλάξει κατεύθυνση οποτεδήποτε ένας αντίπαλος καταλάβει μία αρχικά νόμιμη θέση άμυνας μπροστά του, ακόμα κι αν αυτό γίνει σε κλάσμα δευτερολέπτου.
44.6.3 Ο παίκτης που φρουρεί (ο αμυνόμενος), πρέπει να εδραιώσει αρχικά νόμιμη θέση άμυνας, χωρίς να προκαλέσει σωματική επαφή, πριν καταλάβει την θέση του αυτή.
44.6.4 Μόλις ο αμυνόμενος παίκτης εδραιώσει αρχική νόμιμη θέση άμυνας, μπορεί να κινείται προκειμένου να φρουρεί τον αντίπαλό του, αλλά, δεν μπορεί να εκτείνει τα μπράτσα, τους ώμους, τους γοφούς ή τα πόδια του και κάνοντας αυτό, να προκαλεί επαφή εμποδίζοντας τον ντριμπλέρ να τον προσπεράσει.
44.6.5 Όταν κρίνουμε μία περίπτωση αμυντικού-επιθετικού σφάλματος, που εμπλέκεται παίκτης με μπάλα, ο Διαιτητής θα ακολουθεί τις παρακάτω αρχές:
ο αμυνόμενος πρέπει να εδραιώσει αρχική νόμιμη θέση άμυνας, έχοντας μέτωπο στον παίκτη με την μπάλα και τα δύο του πόδια στο δάπεδο,
ο αμυνόμενος παίκτης μπορεί να παραμένει ακίνητος, να πηδά κάθετα ή να κινείται πλάγια ή προς τα πίσω, με σκοπό να διατηρεί την νόμιμη θέση άμυνας,
όταν κινείται για να διατηρήσει την νόμιμη θέση άμυνας, το ένα ή και τα δύο πόδια μπορεί στιγμιαία να είναι εκτός δαπέδου, εφ' όσον κινείται πλάγια ή προς τα πίσω, αλλά, όχι εμπρός, προς τον παίκτη με την μπάλα,
η επαφή πρέπει να γίνει στον κορμό, στην περίπτωση αυτή, ο αμυνόμενος παίκτης θεωρείται ότι βρέθηκε πρώτος στο σημείο επαφής &
έχοντας εδραιώσει νόμιμη θέση άμυνας, ο αμυνόμενος μπορεί να περιστρέφεται μέσα στον κύλινδρό του, για να αποφύγει κάθε κτύπημα ή τραυματισμό. Αν συμβούν τα παραπάνω, το σφάλμα, θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει γίνει από τον παίκτη με την μπάλα.
44.6 Παίκτης στον αέρα.
44.7.1 Ένας παίκτης που πήδηξε στον αέρα από ένα σημείο του αγωνιστικού χώρου, έχει το δικαίωμα να προσγειωθεί πάλι στο ίδιο σημείο.
44.7.2 Έχει το δικαίωμα να προσγειωθεί σε ένα άλλο σημείο του αγωνιστικού χώρου, με την προϋπόθεση ότι την στιγμή που αυτός απογειωνόταν, ο διάδρομος μεταξύ των σημείων απογείωσης και προσγείωσης, καθώς και το σημείο προσγείωσης δεν ήταν ήδη κατειλημμένο από αντίπαλο(-ους).
44.7.3 Αν ένας παίκτης, που έχει απογειωθεί, προσγειώνεται, αλλά, από κεκτημένη ταχύτητα προκαλέσει σωματική επαφή με αντίπαλο, που έχει καταλάβει νόμιμη θέση άμυνας, πέρα από το σημείο προσγείωσης, τότε ο παίκτης που πήδηξε είναι ο υπαίτιος για την επαφή.
44.7.4 ΄Ενας παίκτης δεν μπορεί να κινηθεί μέσα στο διάδρομο αντιπάλου του, όταν ο τελευταίος έχει πηδήξει στον αέρα.
44.7.5 Η κίνήση κάτω από έναν παίκτη ο οποίος βρίσκεται στον αέρα και η πρόκληση επαφής, συνήθως, είναι Αντιαθλητικό Σφάλμα και κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να είναι Σφάλμα Αποκλεισμού.
44.8 Φρούρηση παίκτη, που δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας.
44.8.1 Ένας παίκτης ο οποίος δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας, έχει το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα στον αγωνιστικό χώρο και να καταλαμβάνει οποιαδήποτε θέση, η οποία δεν έχει ήδη καταληφθεί από άλλο παίκτη.
44.8.2 Όταν ένας παίκτης που φρουρείται και δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας, λαμβάνονται υπ' όψιν τα στοιχεία του χρόνου και της απόστασης. Ο αμυνόμενος παίκτης δεν μπορεί να καταλάβει μία θέση, τόσο κοντά ή και τόσο γρήγορα στον διάδρομο ενός κινουμένου αντιπάλου του, ώστε ο τελευταίος να μην έχει επαρκή χρόνο ή απόσταση, για να σταματήσει ή για να αλλάξει κατεύθυνση.
Η απόσταση είναι ευθέως ανάλογη με την ταχύτητα του αντιπάλου και δεν είναι ποτέ μικρότερη από ένα κανονικό βήμα, αλλά, ποτέ μεγαλύτερη από δύο κανονικά βήματα.
Αν ένας παίκτης, που προσπαθεί να αποκτήσει αρχική νόμιμη θέση άμυνάς, δεν σέβεται τα στοιχεία του χρόνου και της απόστασης και προκαλέσει επαφή με αντίπαλο, αυτός είναι ο υπαίτιος για την επαφή.
44.8.3 Μόλις αμυνόμενος παίκτης καταλάβει αρχική νόμιμη θέση άμυνάς, δεν πρέπει να προκαλεί σωματική επαφή με τον αντίπαλό του εκτίνοντάς τους βραχίονες, τους ώμους, τους γοφούς ή τα πόδια του στον διάδρομό του, προκειμένου να παρεμποδίσει το προσπέρασμά του. Όμως, μπορεί να περιστραφεί ή να τοποθετήσει το χέρι(-α) του μπροστά και κοντά στο σώμα του, μέσα στον κύλινδρό του, προκειμένου να αποφύγει κάποιον τραυματισμό.
44.9 Φράγμα: κανονικό και αντικανονικό.
44.9.1 Φράγμα έχουμε όταν ένας παίκτης προσπαθεί να καθυστερήσει ή να παρεμποδίσει έναν αντίπαλο που δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας, να φθάσει στην θέση που επιθυμεί στον αγωνιστικό χώρο.
44.9.2 Νόμιμο είναι το φράγμα, όταν ο παίκτης ο οποίος παρεμποδίζει ένα αντίπαλο:
Είναι ακίνητος (εντός του κυλίνδρου του), την στιγμή που γίνεται η επαφή &
Έχει και τα δύο του πόδια στο δάπεδο, την στιγμή που γίνεται η επαφή.
44.9.3 Αντικανονικό είναι το φράγμα, όταν ο παίκτης ο οποίος παρεμποδίζει έναν αντίπαλό του:
κινείται την στιγμή που γίνεται η επαφή.
δεν δίνει αρκετή απόσταση, κάνοντας το φράγμα έξω από το οπτικό πεδίο ενός ακίνητου αντιπάλου, την στιγμή της επαφής,
δεν σέβεται τα στοιχεία του χρόνου και της απόστασης, για έναν κινούμενο αντίπαλο, την στιγμή της επαφής.
44.9.4 Αν το φράγμα, γίνεται μέσα στο οπτικό πεδίο (μπροστά ή πλάγια) ακινήτου αντιπάλου, ο παίκτης που το κάνει, μπορεί να σταθεί όσο κοντά επιθυμεί στον αντίπαλό του, όμως, χωρίς να προκαλεί επαφή.
44.9.5 Αν το φράγμα γίνεται έξω από το οπτικό πεδίο ακινήτου αντιπάλου, ο παίκτης που το κάνει, πρέπει να δίνει στον αντίπαλό του την δυνατότητα να κάνει ένα κανονικό βήμα προς το φράγμα χωρίς να προκαλεί επαφή.
44.9.6 Αν ο αντίπαλος βρίσκεται σε κίνηση, τα στοιχεία του χρόνου θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν. Ο παίκτης που κάνει το φράγμα θα πρέπει να αφήνει αρκετό χώρο, ώστε ο παίκτης που παρεμποδίζεται να έχει την δυνατότητα να αποφύγει το φράγμα, σταματώντας ή αλλάζοντας κατεύθυνση. Η απαιτούμενη απόσταση, δεν είναι ποτέ μικρότερη από ένα κανονικό βήμα και ποτέ μεγαλύτερη από δύο κανονικά βήματα.
44.9.7 Ένας παίκτης στον οποίο γίνεται κανονικό φράγμα, είναι υπεύθυνος για κάθε επαφή, η οποία γίνεται με τον παίκτη που τον παρεμποδίζει.
44.10 Παρεμπόδιση
44.10.1 Ένας παίκτης που προσπαθεί να κάνει φράγμα διαπράττει σφάλμα παρεμπόδισης, αν προκληθεί επαφή, όταν αυτός κινείται και ο αντίπαλος του είναι ακίνητος ή μετατοπίζεται από αυτόν.
44.10.2 Αν ένας παίκτης που αγνοεί την μπάλα, με μέτωπο στον αντίπαλό του αλλάζει την θέση του, όσο και ο αντίπαλός του αλλάζει τη θέση του, αυτός είναι ο κύρια υπεύθυνος για κάθε επαφή, εκτός κι αν υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες.
Η έκφραση "εκτός κι αν υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες", αναφέρεται στα σκόπιμα σπρωξίματα, πεσίματα επάνω ή κρατήματα παίκτη, στον οποίο γίνεται το φράγμα.
44.10.3 Είναι νόμιμο για έναν παίκτη που προσπαθεί να πάρει μία θέση στον αγωνιστικό χώρο, να εκτείνει το χέρι(-α) του, τον αγκώνα(-ες) του εκτός του κυλίνδρου του, αλλά θα πρέπει να τα μετακινεί μέσα σε αυτόν, όταν ο αντίπαλος του προσπαθεί να τον προσπεράσει. Αν το χέρι(-α) του, τον αγκώνα(-ες) του είναι εκτός του κυλίνδρου του και να γίνει σωματική επαφή, τότε αυτή είναι παρεμποδιστεί ή κράτημα.
44.11 Επαφή αντιπάλου, με την παλάμη(-ες) και ή βραχίονα(-ες).
44.11.1 Η επαφή αντιπάλου με το χέρι(-α) από μόνη της, δεν είναι απαραιτήτως καταστρατήγηση.
44.11.2 Οι Διαιτητές θα αποφασίζουν, εάν ο παίκτης που προκάλεσε την επαφή απέκτησε πλεονέκτημα. Αν η επαφή, η οποία προκαλείται από παίκτη, περιορίζει, κατά οποιοδήποτε τρόπο, την ελευθερία της κίνησης του αντιπάλου του, τότε η επαφή αυτή είναι σφάλμα.
44.11.3 Αντικανονική χρήση χεριών ή προτεταμένων βραχιόνων, έχουμε όταν αμυνόμενος παίκτης βρισκόμενος σε θέση άμυνας έχει τα χέρια του ή τους βραχίονές του σταθερά τοποθετημένους στον αντίπαλο, ο οποίος είναι με ή χωρίς τη μπάλα.
44.11.4 Η επαναλαμβανόμενη επαφή ή η απότομη ώθηση ενός αντιπάλου με ή χωρίς τη μπάλα, είναι σφάλμα, που μπορεί να οδηγήσει σε σκληρό παιχνίδι.
44.11.5 Είναι σφάλμα επιτιθέμενου παίκτη με μπάλα, όταν:
Αγκιστρώνει ή τυλίγει το χέρι ή τον αγκώνα, γύρω από τον αμυνόμενο παίκτη, με σκοπό να αποκτήσει πλεονέκτημα,
Απομακρύνει, απωθώντας τον αμυνόμενο παίκτη, με σκοπό να τον εμποδίσει να παίξει ή να προσπαθήσει να παίξει τη μπάλα, ή να αυξήσει τον μεταξύ τους χώρο &
Ενώ ντριμπλάρει, χρησιμοποιεί τεταμένο χέρι ή βραχίονα, προκειμένου να εμποδίσει έναν αντίπαλο να αποκτήσει τον έλεγχο της μπάλας.
44.11.6 Είναι σφάλμα, από επιτιθέμενο παίκτη χωρίς μπάλα, να απωθεί, με σκοπό να:
Ελευθερωθεί για να δεχθεί την μπάλα,
Εμποδίσει τον αμυνόμενο παίκτη, από το να παίξει ή να προσπαθήσει να παίξει την μπάλα &
Δημιουργήσει περισσότερο χώρο, μεταξύ αυτού και του αμυνομένου παίκτη.
44.12 Παιχνίδι κεντρικού παίκτη.
44.12.1 Η αρχή της κατακόρυφου, εφαρμόζεται και στο παιχνίδι του κεντρικού παίκτη.
Ο επιτιθέμενος παίκτης, στην κεντρική θέση και ο αντίπαλος που τον φρουρεί, πρέπει να σέβονται, ο κάθε ένας τα δικαιώματα του άλλου, σχετικά με την αρχή της κατακόρυφου (κύλινδρος).
44.12.2 Είναι σφάλμα ενός επιτιθέμενου ή αμυνόμενου κεντρικού παίκτη, να σπρώχνει με τον ώμο ή με το γοφό του τον αντίπαλό του, εκτός της θέσεως του ή να παρεμποδίζει την ελευθερία των κινήσεών του, χρησιμοποιώντας τεταμένους αγκώνες, βραχίονες, γόνατα ή άλλα μέρη του σώματος.ΑΡΘΡΟ 45o: ΔΙΠΛΟ ΣΦΑΛΜΑ.
45.1 Ορισμός.
Ένα Διπλό σφάλμα είναι η περίπτωση στην οποία δύο αντίπαλοι παίκτες διέπραξαν σφάλμα επαφής, ο ένας εναντίον του άλλου, περίπου την ίδια στιγμή.
45.2 Ποινή.
45.2.1 Ένα προσωπικό σφάλμα θα καταλογισθεί εναντίον κάθε υπαίτιου παίκτη. Δεν θα χορηγηθεί καμία ελεύθερη βολή.
45.2.2 Ο αγώνας θα συνεχιστεί ως εξής:
Αν έχει μπει καλάθι την ίδια χρονική στιγμή, η μπάλα θα δοθεί στους αντιπάλους της ομάδας που πέτυχε το καλάθι, για επαναφορά από την τελική γραμμή,
Αν μία ομάδα είχε τον έλεγχο της μπάλας ή την δικαιούται, η μπάλα πρέπει να δοθεί σε αυτή την ομάδα για επαναφορά εκτός ορίων, πλησιέστερα προς το σημείο της καταστρατήγησης &
Αν καμία ομάδα δεν είχε τον έλεγχο της μπάλας, ούτε τον δικαιούται, ο αγώνας θα επαναρχίσει με αναπήδηση στον κύκλο πλησιέστερα στο σημείο της καταστρατήγησης.ΑΡΘΡΟ 46o: ΑΝΤΙΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ
46.1 Ορισμός.
46.1.1 Αντιαθλητικό σφάλμα, είναι ένα προσωπικό σφάλμα το οποίο διαπράττει ένας παίκτης, που κατά την κρίση του Διαιτητή, δεν κάνει πραγματική προσπάθεια να παίζει την μπάλα, σύμφωνα με το πνεύμα και τον σκοπό των κανονισμών.
46.1.2 Τα Αντιαθλητικά σφάλματα, θα πρέπει να ερμηνεύονται με τον ίδιο τρόπο σε όλη την διάρκεια του αγώνα.
46.1.3 Ο Διαιτητής πρέπει να κρίνει μόνο την ενέργεια.
46.1.4 Για να κρίνουν αν ένα σφάλμα είναι Αντιαθλητικό, οι Διαιτητές θα εφαρμόζουν τις ακόλουθες αρχές:
Αν ένας παίκτης δεν προσπαθεί να παίξει την μπάλα και προκαλεί επαφή, αυτό είναι αντιαθλητικό σφάλμα,
Αν ένας παίκτης στην προσπάθειά του να παίζει την μπάλα προκαλεί υπερβολική επαφή (σκληρό σφάλμα), τότε η επαφή θα κρίνεται σαν αντιαθλητική,
Αν ένας παίκτης, κρατά, κτυπά, κλωτσά ή σκοπίμως σπρώχνει έναν αντίπαλο παίκτη, είναι αντιαθλητικό σφάλμα &
Αν ένας παίκτης διαπράξει ένα σφάλμα, ενώ κάνει μία πραγματική προσπάθεια να παίξει την μπάλα (κανονικό παίξιμο μπάσκετ), δεν είναι αντιαθλητικό σφάλμα.
46.1.5 Ένας παίκτης που επανειλημμένα διαπράττει αντιαθλητικά σφάλματα, πρέπει να αποκλείεται.
46.2 Ποινές.
46.2.1 Ένα αντιαθλητικό σφάλμα θα χρεώνεται σε βάρος του υπαιτίου.
46.2.2 Θα χορηγούνται ελεύθερες βολές στους αντιπάλους, ακολουθούμενες από κατοχή της μπάλας στο μέσον του γηπέδου.
Ο αριθμός των ελεύθερων βολών που θα χορηγούνται, θα είναι ως εξής:
Αν το σφάλμα έγινε σε βάρος παίκτη, που δεν είναι σε προσπάθεια για σουτ: δύο βολές,
Αν το σφάλμα έγινε σε βάρος παίκτη, που είναι σε προσπάθεια για σουτ: αν μπει το καλάθι θα μετρήσει και επιπλέον θα δοθεί, μία (1) ελεύθερη βολή &
Αν το σφάλμα έγινε σε βάρος παίκτη, που είναι σε προσπάθεια για σουτ και είναι ανεπιτυχές: δύο (2) ή τρεις (3) ελεύθερες βολές, ανάλογα με το σημείο από όπου έγινε η προσπάθεια για σουτ.ΑΡΘΡΟ 47o: ΣΦΑΛΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ
47.1 Ορισμός.
47.1.1 Οποιαδήποτε κατάφωρη αντιαθλητική συμπεριφορά από παίκτη, αναπληρωματικό, προπονητή, βοηθό προπονητή ή συνοδό ομάδας, είναι σφάλμα αποκλεισμού.
47.1.2 Ένας προπονητής επίσης θα αποβάλλεται όταν:
Έχει χρεωθεί με δύο (2) τεχνικά σφάλματα ("C") σαν αποτέλεσμα της προσωπικής του αντιαθλητικής συμπεριφοράς &
Έχει χρεωθεί με τρία (3) τεχνικά σφάλματα συνολικά, σαν αποτέλεσμα αντιαθλητικής συμπεριφοράς του βοηθού του, των αναπληρωματικών ή των συνοδών, οι οποίοι βρίσκονται στο πάγκο ("B") ή με συνδυασμό τριών (3) τεχνικών σφαλμάτων, ένα εκ των οποίων έχει χρεωθεί σε βάρος του ιδίου προσωπικά ("C").
47.1.3 Ένας προπονητής που έχει αποβληθεί, αντικαθίσταται από τον βοηθό προπονητή, που είναι γραμμένος στο φύλλο αγώνα.. Αν δεν έχει γραφτεί κανένας βοηθός προπονητή στο φύλλο αγώνα, αντικαθίσταται από τον αρχηγό.
47.2 Ποινή.
47.2.1 Ένα σφάλμα αποκλεισμού χρεώνεται σε βάρος του υπαιτίου.
47.2.2 Αυτός που αποβάλλεται πηγαίνει και παραμένει στα αποδυτήρια της ομάδας του, για όλη την διάρκεια του αγώνα ή αν το επιλέγει, εγκαταλείπει το κτίριο.
47.2.3 Ελεύθερη βολή(-ές) θα χορηγούνται στους αντιπάλους, ακολουθούμενες από κατοχή της μπάλας, από το μέσον του γηπέδου. Ο αριθμός των ελευθέρων βολών που θα χορηγηθούν, θα είναι όπως και για την περίπτωση του αντιαθλητικού σφάλματος, άρθρο 46.2.2.ΑΡΘΡΟ 48o: ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
48.1 Ορισμός.
48.1.1 Η σωστή συμπεριφορά στον αγώνα, απαιτεί πλήρη και πιστή συνεργασία των μελών και των δύο ομάδων (παικτών, αναπληρωματικών, προπονητών, βοηθών προπονητών, συνοδών ομάδων), με τους Διαιτητές, τα μέλη της Γραμματείας και τον Κομισάριο.
48.1.2 Κάθε ομάδα μπορεί να κάνει το καλύτερο δυνατόν για να εξασφαλίσει την νίκη, αλλά, αυτό θα πρέπει να γίνεται με αθλητικό πνεύμα και ευγενική άμιλλα.
48.1.3 Κάθε σκόπιμη ή επαναλαμβανόμενη άρνηση συνεργασίας ή συμμόρφωσης με το πνεύμα του κανονισμού αυτού, θα θεωρείται ως Τεχνικό Σφάλμα και τιμωρείται ανάλογα.
48.1.4 Ο Διαιτητής πρέπει να αποφεύγει τα Τεχνικά Σφάλματα, προειδοποιώντας τα μέλη των ομάδων ή κι ακόμα παραβλέποντας μικρές τεχνικές καταστρατηγήσεις διαδικαστικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν είναι σκόπιμες και δεν έχουν άμεση επίπτωση στον αγώνα, εκτός και αν υπάρχει επανάληψη της ίδιας καταστρατήγησης μετά την προειδοποίηση.
48.1.5 Αν μία τεχνική καταστρατήγηση αποκαλυφθεί, αφού η μπάλα είναι ζωντανή, ο αγώνας θα διακοπεί και θα καταλογιστεί ένα Τεχνικό Σφάλμα. Η ποινή θα εκτελεσθεί σαν το Τεχνικό Σφάλμα να έγινε κατά την στιγμή που καταλογίσθηκε. Οτιδήποτε συνέβη στη διάρκεια των διαλειμμάτων, μεταξύ της τεχνικής καταστρατήγησης και της διακοπής του αγώνα, ισχύει.
48.2 Κανόνας.
Πράξεις βιαιότητας μπορεί να γίνου στη διάρκεια του αγώνα, σε αντίθεση με το φίλαθλο πνεύμα και την ευγενική άμιλλα. Αυτές πρέπει να σταματούν αμέσως από τους Διαιτητές και αν είναι αναγκαίο, από τις Δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την διατήρηση της Δημόσιας Τάξης.
48.2.1 Κάθε φορά που γίνονται βίαιες πράξεις μεταξύ παικτών, αναπληρωματικών, προπονητών, συνοδών των ομάδων, οι Διαιτητές πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να τις σταματήσουν.
48.2.2 Οποιαδήποτε από τα παραπάνω πρόσωπα, ενοχοποιούνται για ενέργειες κατάφωρης βιαιότητας σε βάρος αντιπάλων, Διαιτητών, Κριτών ή Κομισάριων, πρέπει αμέσως να αποκλείονται από τον αγώνα. Οι Διαιτητές πρέπει να αναφέρουν το συμβάν στην διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος.
48.2.3 Όργανα διατήρησης της Δημοσίας Τάξης μπορεί να μπουν στον αγωνιστικό χώρο, μόνον όταν αυτό τους ζητηθεί από τους Διαιτητές. Ωστόσο, αν θεατές εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο, με προφανή σκοπό την διάπραξη βίαιων ενεργειών, οι δυνάμεις διατήρησης της Δημόσιας Τάξης, πρέπει να επέμβουν άμεσα, για να προστατέψουν τις ομάδες, τους Διαιτητές, τους Κριτές και τον Κομισάριο.
48.2.4 Όλοι οι υπόλοιποι χώροι, συμπεριλαμβανομένων των εισόδων, εξόδων διαδρόμων, αποδυτηρίων κ.λ.π., τελούν υπό την διαδικασία της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος και των δυνάμεων τήρησης της Δημόσιας Τάξης.
48.2.5 Οι Διαιτητές δεν πρέπει να επιτρέπουν, φυσικές ενέργειες παικτών, αναπληρωματικών, προπονητών, βοηθών προπονητών και συνοδών των ομάδων, οι οποίες είναι πιθανόν να προκαλέσουν ζημιά στον εξοπλισμό του αγώνα.
Όταν παρατηρηθεί αυτού του είδους συμπεριφορά από τους Διαιτητές, ο προπονητής της υπαίτιας ομάδας πρέπει να προειδοποιείται αμέσως.
Αν επαναλαμβάνεται τέτοια ενέργεια(-ες), ένα Τεχνικό Σφάλμα πρέπει αμέσως να χρεώνεται στο υπαίτιο πρόσωπο(-α).
Αν το όνομα του υπαιτίου προσώπου δεν φαίνεται στο φύλλο αγώνα, το Τεχνικό Σφάλμα θα χρεώνεται σε βάρος του προπονητή και ένα ("B") θα καταγράφεται στο φύλλο αγώνα.
Αποφάσεις που ελήφθησαν από τους Διαιτητές, είναι αμετάκλητα οριστικές και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ή να παραβλεφθούν.ΑΡΘΡΟ 49o: ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ ΠΑΙΚΤΗ
49.1 Ορισμός.
49.1.1 Τεχνικά σφάλματα παικτών, είναι τα σφάλματα αυτά, τα οποία δεν εμπεριέχουν επαφή με αντίπαλο παίκτη.
49.1.2 Είναι τεχνικό σφάλμα, όταν παίκτης αγνοεί τις προειδοποιήσεις των Διαιτητών ή χρησιμοποιεί τακτικές τέτοιες όπως:
Να επικοινωνεί χωρίς σεβασμό ή να αγγίζει τους Διαιτητές, τον Κομισάριο, τους Κριτές της Γραμματείας ή τους αντιπάλους,
Να χρησιμοποιεί γλώσσα ή χειρονομίες που ενδεχομένως να προσβάλλουν ή να προκαλέσουν τους θεατές,
Να παρενοχλεί έναν αντίπαλο ή να παρεμποδίζει το οπτικό πεδίο του, κουνώντας τα χέρια κοντά στα μάτια του.,
Να καθυστερεί τον αγώνα, εμποδίζοντας την κανονική εκτέλεση της επαναφοράς,
Να μην σηκώνει το χέρι του όπως πρέπει, αφού του έχει ζητηθεί από έναν Διαιτητή να το κάνει, ύστερα από σφάλμα που του έχει καταλογιστεί,
Να αλλάζει τον αριθμό του, χωρίς να το αναφέρει στον Σημειωτή και στον Διαιτητή,
Να εγκαταλείπει το γήπεδο χωρίς αιτία και χωρίς άδεια &
Να κρέμεται από το στεφάνι, κατά τέτοιο τρόπο, που το βάρος του να στηρίζεται από αυτό. Σε περίπτωση καρφώματος, ο παίκτης μπορεί:
να πιάσει το στεφάνι τυχαία και στιγμιαία &
να κρεμαστεί από το στεφάνι, αν κατά την κρίση των Διαιτητών, προσπαθεί να αποφύγει τραυματισμό, δικό του ή άλλου παίκτη.
49.2 Ποινή.
49.2.1 Ένα τεχνικό σφάλμα καταλογίζεται σε βάρος του παίκτη.
49.2.2 Μία (1) ελεύθερη βολή θα χορηγείται στους αντιπάλους, ακολουθούμενη από κατοχή της μπάλας στο μέσον του γηπέδου.ΑΡΘΡΟ 50o: ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ, ΒΟΗΘΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ Ή ΣΥΝΟΔΩΝ ΟΜΑΔΑΣ.
50.1 Ορισμός.
50.1.1 Ο προπονητής, ο βοηθός προπονητή, αναπληρωματικός ή συνοδός της ομάδας, δεν πρέπει να απευθύνονται με ασέβεια η να αγγίζουν τους Διαιτητές, τον Κομισάριο, τους Κριτές της Γραμματείας ή τους αντιπάλους.
50.1.2 Οι προπονητές, βοηθοί προπονητές, αναπληρωματικοί και συνοδοί των ομάδων, είναι τα μόνα πρόσωπα που επιτρέπεται να βρίσκονται στην περιοχή του πάγκου της ομάδας, όπου και πρέπει να παραμένουν, με τις ακόλουθες εξαιρέσεις:
Ο προπονητής, βοηθός προπονητή, αναπληρωματικός ή συνοδός ομάδας, μπορεί να μπει στον αγωνιστικό χώρο, για να φροντίσει έναν τραυματισμένο παίκτη, αφού έχει πάρει την άδεια από τον Διαιτητή να κάνει κάτι τέτοιο,
Ο Γιατρός μπορεί να μπει στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς άδεια από τον Διαιτητή, αν κατά την κρίση του, ο τραυματισμένος παίκτης βρίσκεται σε κίνδυνο και απαιτείται άμεση φροντίδα,
Ο αναπληρωματικός μπορεί να ζητήσει αντικατάσταση από την Γραμματεία,
Ο προπονητής, βοηθός προπονητή, αναπληρωματικός ή συνοδός ομάδας, μπορεί να μπει στον αγωνιστικό χώρο στην διάρκεια ενός Τάϊμ-άουτ, για να επικοινωνήσει με τα μέλη της ομάδας του, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει κοντά στα όρια της περιοχής του πάγκου της ομάδας του.
Ωστόσο, ο προπονητής μπορεί να απευθύνεται στους παίκτες του κατά την διάρκεια το αγώνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει στα όρια το πάγκου της ομάδας του &
Όταν το ρολόι του αγώνα είναι σταματημένο, ο προπονητής ή ο βοηθός προπονητή μπορεί να πάνε στο τραπέζι της Γραμματείας για να πάρουν στατιστικές πληροφορίες. Αυτό θα γίνεται με ευγενικό τρόπο και χωρίς να παρεμβαίνουν στην ομαλή εξέλιξη του αγώνα.
50.2 Ποινές.
50.2.1 Ένα τεχνικό σφάλμα θα χρεώνεται σε βάρος του προπονητή.
50.2.2 Δύο (2) ελεύθερες βολές θα χορηγούνται στους αντιπάλους, ακολουθούμενες από κατοχή της μπάλας στο μέσον του γηπέδου.ΑΡΘΡΟ 51o: ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΟΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
51.1 Ορισμός.
Τεχνικό σφάλμα μπορεί να σφυριχθεί στην διάρκεια ενός διαλείμματος του αγώνα, που είναι η περίοδος πριν την έναρξη του αγώνα (20 λεπτά) και το διάλειμμα μεταξύ περιόδων, το διάλειμμα του ημιχρόνου και το διάλειμμα πριν από κάθε παράταση.
Το διάλειμμα του αγώνα αρχίζει είκοσι (20) λεπτά πριν την έναρξή του ή με το σήμα του χρονομέτρη που σημαίνει το τέλος του αγωνιστικού χρόνου κάθε περιόδου.
Το διάλειμμα του αγώνα τελειώνει με την αναπήδηση στον κεντρικό κύκλο, όταν η μπάλα κτυπηθεί νόμιμα από παίκτη που συμμετέχει στην αναπήδηση προκειμένου να αρχίσει η επόμενη περίοδος.
51.2 Ποινή.
Αν ένα τεχνικό σφάλμα σφυριχθεί σε βάρος:
Ενός μέλους της ομάδας, που δικαιούται να αγωνιστεί, χρεώνεται εις βάρος αυτού του μέλους σαν σφάλμα παίκτη και χορηγούνται στους αντιπάλους δύο (2) ελεύθερες βολές. Το σφάλμα αυτό θα συνυπολογίζεται σαν ένα από τα ομαδικά σφάλματα.
Ενός προπονητή, βοηθού προπονητή, παίκτη-προπονητή ή συνοδού της ομάδας, αυτό χρεώνεται σε βάρος του προπονητή και χορηγούνται στους αντιπάλους δύο (2) ελεύθερες βολές. Το σφάλμα αυτό δεν θα συνυπολογίζεται σαν ένα από τα ομαδικά σφάλματα. Αν σφυριχθούν περισσότερα από ένα τεχνικά σφάλματα, δείτε το άρθρο 56 (Ειδικές περιπτώσεις).
51.3 Διαδικασία.
Μετά την ολοκλήρωση των ελεύθερων βολών, ο αγώνας, περίοδος ή παράταση, θα αρχίσει με αναπήδηση στον κεντρικό κύκλο.ΑΡΘΡΟ 52o: ΣΥΜΠΛΟΚΗ.
52.1 Ορισμός.
Συμπλοκή είναι η φυσική αμφίδρομη δράση μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων (παικτών, αναπληρωματικών, προπονητών, βοηθών προπονητών και συνοδών των ομάδων). Αυτό το άρθρο, αφορά μόνο τους αναπληρωματικούς, προπονητές, βοηθούς προπονητών και συνοδούς ομάδων οι οποίοι εγκαταλείπουν τα όρια του χώρου του πάγκου τους, κατά την διάρκεια συμπλοκής ή κατά την διάρκεια οποιασδήποτε κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε συμπλοκή.
52.2 Κανόνας.
52.2.1 Αναπληρωματικοί ή συνοδοί ομάδων που εγκαταλείπουν τα όρια του πάγκου τους κατά την διάρκεια συμπλοκής ή κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε συμπλοκή πρέπει να αποβάλλονται.
52.2.2 Μόνο ο προπονητής ή και ο βοηθός προπονητή επιτρέπεται να εγκαταλείπουν τα όρια του πάγκου τους κατά την διάρκεια συμπλοκής ή κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε συμπλοκή, προκειμένου να βοηθήσουν τους Διαιτητές να διατηρήσουν ή να επαναφέρουν την τάξη. Στην περίπτωση αυτή, ο προπονητής ή και ο βοηθός προπονητή δεν θα πρέπει να αποβάλλονται.
52.2.3 Αν ο προπονητής ή και ο βοηθός προπονητή εγκαταλείπουν τα όρια του πάγκου τους και δεν βοηθήσουν ή δεν προσπαθήσουν να βοηθήσουν τους Διαιτητές να διατηρήσουν ή να επαναφέρουν την τάξη, αυτοί πρέπει να αποβάλλονται.
52.3 Ποινή.
52.3.1 Ανεξάρτητα από τον αριθμό των αναπληρωματικών ή των συνοδών που αποβλήθηκαν επειδή εγκατέλειψαν τα όρια του πάγκου τους, ένα απλό τεχνικό σφάλμα ("B") θα χρεωθεί εις βάρος του προπονητή.
52.3.2 Στην περίπτωση που μέλη και των δύο ομάδων έχουν αποβληθεί σύμφωνα με το παρόν άρθρο και δεν υπάρχουν άλλες ποινές σφαλμάτων, (δέστε άρθρο 52.3.4 πιο κάτω), ο αγώνας θα συνεχιστεί με αναπήδηση.
52.3.3 Όλα τα σφάλματα αποκλεισμού, θα καταγραφούν όπως περιγράφεται στο Β.8.3. και δεν θα μετρήσουν στα ομαδικά σφάλματα.
52.3.4 Όλα τα σφάλματα που έγιναν πριν οι αναπληρωματικοί και οι συνοδοί των ομάδων εγκαταλείψουν τα όρια του πάγκου τους, θα εκτελεστούν σύμφωνα με το άρθρο 56 (Ειδικές περιπτώσεις).

Παρακαλούμαι μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με τους φίλους σας !!! »»

Al.Ge

Όταν η αγάπη συναντά το πάθος , όταν η υπομονή συναντά την επιμονή , όταν η προσπάθεια γίνεται από απλή σύνθετη και συνεχόμενη, τότε ένα είναι σίγουρο ότι θα νικήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό… Πολλές φορές δεν φτάνει μόνο να νικάμε πρέπει και να χάνουμε … Η νίκη ποτέ δεν είναι οριστική . ""
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Select Menu
  • Support : Website Al.Ge Production : http://techpcgreece.blogspot.gr - Copyright © 2014. Basketball Coach - Τσολάκης Δημήτρης - All Rights Reserved